23.06.2016

Türkiye’de uluslararası doğrudan yatırımlar ivme kazanıyor

Sabah - Uluslararası Yatırımcılar Derneği YASED, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) tarafından hazırlanan 2016 Dünya Yatırım Raporu’nun Türkiye tanıtımını yaptı. Rapora göre Türkiye’ye yapılan uluslararası doğrudan yatırım (UDY) miktarı 2015 yılında bir önceki yıla göre %36 artarak 16,5 milyar ABD doları olarak gerçekleşti (2014: 12,1 milyar ABD doları).

 

Rapora göre küresel UDY girişleri sıralamasında Türkiye iki basamak yükselerek 2015 yılında en çok UDY çeken 20. ekonomi oldu. Gelişmekte olan ekonomiler sıralamasında ise Türkiye dört basamak yükselerek 8. sıraya yerleşti. UDY girişlerinde ana sektörler üretim ve finans sektörleri olurken, bu sektörlerin toplam içindeki payları sırasıyla %26 ve %22 olarak gerçekleşti.

 

Gelişmekte olan ekonomilere yönelik UDY girişleri ise 2015 yılında %9 artarak tarihi yüksek seviye olan 765 milyar ABD dolarına ulaştı. Türkiye’nin aynı dönemde UDY girişlerindeki payı gelişmekte olan ekonomiler içinde %2,16 olurken bu oran Batı Asya ülkeleri içinde %38,97 olarak gerçekleşti.

 

Raporda ayrıca, ABD ekonomisinin durumu, bölgesel ticaret ve yatırım anlaşmaları, gelişmekte olan Asya ülkelerinin ekonomik durumu, AB’nin ekonomik durumu, rakamsal gevşeme politikaları ve vergi sistemlerindeki değişiklikler önümüzdeki dönem için küresel UDY hareketlerini artırıcı faktörler olarak sıralandı.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) Görseli
udy; türkiye; yatırım; yased; unctad