4.11.2023

Ford Otosan’ın Yeniköy Fabrikası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Katılımıyla Açıldı

​​​2021 yılında yeniden tasarım ve modernizasyon süreci başlayan Ford Otosan'ın Kocaeli'deki Yeniköy Fabrikası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açıldı.

Açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Türkiye olarak otomotiv üretim piyasasında yaşanan teknolojik değişikliklere hızla uyum sağlayarak elde ettiğimiz üretim ve ihracat gücünü korumakta kararlıyız. Katlanarak büyüyen elektrikli ve hibrit araç üretiminde söz sahibi olmamızı sağlayacak yatırımlara özel önem veriyoruz."

Fabrikanın şehrin ve Türkiye'nin ekonomisine olumlu katkılar sağlamasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadelere yer verdi: “Türkiye, Togg'un yollara çıkmasıyla büyüyen ilgiyle, hızla gelişen bir elektrikli araç piyasasına sahip olma yolunda ilerliyor. Amacımız, ülkemizi elektrikli araç ve batarya üretiminde dünyanın önde gelen ülkelerinden biri haline getirmektir. Elektrikli araç bataryasında 70 gigabayt saatlik üretim kapasitesine şimdiden ulaşmış bir ülke olan Türkiye, en geç 2030 yılında Avrupa'nın batarya üretim üssü konumuna gelmekte kararlıdır."

Geçen yıl toplam 6,2 milyar ABD doları değerinde ihracat rakamına ulaşarak otomotiv sektörünün ihracat şampiyonu unvanını devam ettiren Ford Otosan'ı bu başarısından dolayı tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şu ifadeleri ekledi: “Otomotiv üretiminde dünya sıralamasında 5 yılda 15'inci sıradan 13'üncü sıraya yükselmiş olmamız doğru istikamette ilerlediğimizi gösteriyor. Üstelik bu başarıya ardı ardına yaşanan küresel krizlere rağmen ulaştık. Geçtiğimiz yıl otomotiv ihracatımız 9 milyon ABD dolarının üzerinde dış ticaret fazlası verdi."

2014 yılında faaliyete geçen Kocaeli Fabrikası, 2021 yılında yeni yatırımlarla kapasite artırımına giderek kapasitesini 110.000'den 405.000 adede çıkardı ve 3.500 kişiye daha istihdam sağladı. Bu yatırımla birlikte, fabrika, Ford'un Avrupa'daki en büyük ticari araç üretim tesisi haline geldi.
" src=
Türkiye; Ford Otosan; investment; Recep Tayyip Erdoğan