1.11.2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk Devletleri Zirvesi Organizasyonunda Konuşma Yaptı

​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 10. Zirvesi'ne katıldı.

“Türk Devri" temasıyla düzenlenen tarihi zirvede liderler, bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele alırken TDT çerçevesinin bir parçası olarak Türk dünyası içinde iş birliğinin ve Türk devletleri arasındaki dayanışmanın artırılmasına ilişkin sarsılmaz bağlılıklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sene 100'üncü yılını kutlayan Türkiye Cumhuriyeti'nin, Türk dünyasının barışı, refahı ve güvenliği yönünde adımlar atmayı sürdüreceğini belirtti.

Erdoğan, ayrıca “Türkiye Yüzyılı" vizyonunun teşkilatı da teşmil ederek önümüzdeki dönemi “Türk Devri" yapmak için çalışmalara devam edileceğine vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları da kaydetti: “Nahçıvan Anlaşması'nda değişiklik yapılmasına ilişkin protokol, Meclisimiz tarafından Türk devletleri iş birliği günü olan 3 Ekim tarihinde kabul edildi. 1 Kasım itibarıyla protokolün iç onay sürecini tamamladık. Tüm üye ülkeleri protokolün bir an evvel hayata geçirilmesi için gerekli adımları atmaya davet ediyorum. Başta ticaret ve ekonomi, enerji ve ulaştırma olmak üzere muhtelif iş birliği alanlarında mevcut potansiyelimiz bize çok daha fazlasını vadediyor."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'daki Olağanüstü Zirve'de kuruluş anlaşmasının imzalandığı Türk Yatırım Fonu'nun faaliyetlerine de bir an önce başlanmasını istediğini belirtirken sözlerine şunları ekledi: “Bununla ilgili anlaşma da önceki gün meclisimizde kabul edildi. Mega enerji ve ulaşım altyapısı projeleri, Türk devletleri arasında her zaman temel ve önemli bir iş birliği alanı oldu. Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum doğal gaz boru hattı ve Trans Anadolu boru hattı bunun somut örnekleridir."

Erdoğan, son olarak Türk devletlerinin ulaşım ve ticaretin önündeki engellerin kaldırılması, ulaşım ağlarının zenginleştirilmesi, sınır geçişlerinin ve vize işlemlerinin kolaylaştırılması noktasında iş birliğini güçlendirmesi gerektiğini vurguladı.
" src=
Türkiye; 10th  Summit of the Organization of Turkic States; Turkic Age