29.10.2023

Türkiye, “Türkiye Yüzyılı”na Doğru Yol Alırken 100. Yılını Gururla Kutladı

​​Türkiye 29 Ekim 1923 tarihinde Kurucu Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Cumhuriyetin ilanının 100'üncü yılını kutladı. Bu dönüm noktası, Türkiye'nin geçtiğimiz yüzyıl içinde bilim, teknoloji ve ulusal birlik alanlarındaki atılımlarıyla olağanüstü başarıları elde ettiği bir dönemde kutlandı.

Türkiye'nin çeşitli illerinde bir dizi büyük kutlama etkinlikleri yapılırken ülkenin hava kuvvetlerinin, donanmasının ve yerli savaş gemileri ve uçaklarının gururla sergilendiği özel geçit törenleri de izleyicileri büyüledi. Coşkuyla dolu şenlikler, canlı aydınlatmalar, nefes kesen havai fişek gösterileri ve büyüleyici drone performansları görenleri büyüledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet, Cumhuriyetin Kurucusu ve Kurtuluş Savaşı'nın muzaffer liderinin mozolesi Anıtkabir'de, saygıdeğer Mustafa Kemal Atatürk'e saygılarını sundu. Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri'ne “Cumhuriyetimiz emin ellerdedir. Ruhun şad olsun." mesajını ekledi.

Anma töreni kapsamında, Türk Hava Kuvvetleri'nin akrobasi timi SOLOTÜRK, Ankara'da Anıtkabir üzerinde büyüleyici bir uçuş gösterisi sergiledi. Daha sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde “Cumhuriyetin 100. Yılında 100 Dev Eser" Yağlı Boya Resim Sergisi'ne katılarak Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu'nda tebrikleri kabul etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğleden sonra ise Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılı vesilesiyle İstanbul'da vatandaşlara seslendi. Cumhuriyetin, “Türkiye Yüzyılı" olarak tanımlanan ikinci yüzyılına adım attığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin millet olarak güçlü ve zengin geçmişinden gurur duyduğunu vurgulayarak “Türkiye Cumhuriyeti binlerce yıldır elden ele, gönülden gönüle ve nesilden nesile aktarılan muazzez bir hazinedir." ifadelerine yer verdi.

Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Cumhuriyetin kurulmasında emeği geçen tüm kahraman meclis üyeleri ve silah arkadaşlarını saygıyla andığını ifade etti. Erdoğan, sözlerine “Vatanımızın bekası için sınırlarımız içinde ve dışında özveriyle görev yapan güvenlik güçlerimize başarılar diliyorum." diyerek son verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin, Cumhuriyetin ikinci yüzyılını, “Türkiye Yüzyılı" vizyonuyla küresel öneme sahip bir çağa dönüştürme konusundaki sarsılmaz kararlılığını bir kez daha teyit etti. Bu inançla, ülkenin gelişen ekonomisinin, güçlendirilmiş demokrasinin, yükselen uluslararası duruşunun, genişleyen etki alanının, ilkeli ve ileri görüşlü dış politikasının altını çizdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin hem yurt içinde hem de uluslararası alanda “kimsesizlerin kimsesi" olan bir ülke olarak oynadığı role vurgu yaptı.

İstanbul, Cumhuriyetin yüzüncü yılı kutlamaları kapsamında Boğaziçi'nde gökyüzünü canlı renklerle aydınlatan muhteşem ışık gösterileri, havai fişek ve drone performanslarına ev sahipliği yaptı. Türk Yıldızları ve SOLOTÜRK timleri de bu önemli dönüm noktasına ulaşmanın heyecanını ve gururunu simgeleyen özel bir hava gösterisi gerçekleştirdi. Türk donanması, Türkiye'nin en büyük yerli savaş gemisi TCG Anadolu'nun yanı sıra 100 savaş gemisinin de katılımıyla bugüne kadarki en büyük geçit törenini gerçekleştirdi.

Ayrıca İstanbul'da düzenlenen “100. Yıl TOGG Konvoyu" etkinliğinde yer alan katılımcılar, Türkiye'nin çığır açan yerli elektrikli otomobili TOGG'un devrim niteliğindeki T10X modeliyle Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde boy gösterdi.
" src=
100th Anniversary of the Republic of Türkiye; Türkiye Century; October 29; Mustafa Kemal Atatürk; Recep Tayyip Erdoğan