26.10.2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Avrupa ve Körfez Ülkelerinden Yatırımcılarla Bir Araya Geldi

​Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekim ayında Avrupa ve Körfez ülkelerinden yatırımcılarla bir dizi toplantı kapsamında bir araya geldi. Bakan Şimşek, bu toplantıların öncesinde de 78. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu vesilesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'ye yaptığı ziyarette kendisine eşlik ettiği sırada New York'taki yatırımcılarla görüşmeler gerçekleştirmişti.

4 - 6 Ekim tarihlerinde Bakan Şimşek, Londra'da toplam varlık büyüklüğü 75 trilyon ABD dolarını aşan uluslararası varlık yönetim şirketleri, yatırım fonları, çok uluslu bankalar ve altyapı fonlarının yöneticileriyle bir araya geldi. Şimşek, aralarında derecelendirme kuruluşlarının da bulunduğu yaklaşık 85 ayrı kurumdan 100'ün üzerinde üst düzey yöneticiyle görüşmeler gerçekleştirdi.

Mehmet Şimşek, görüşmelerinde Türkiye'nin yeni ekonomi politikalarını ve Orta Vadeli Program'daki hedef ve reform hazırlıklarını anlattı. Uluslararası yatırımcıları ve kredi derecelendirme kuruluşlarını Türkiye'deki yatırım fırsatlarını değerlendirmeye davet etti.

Bakan Şimşek 19 Ekim'de karşılıklı yatırımların nasıl artırılacağına yönelik istişarelerde bulunmak üzere Fransa Ekonomi ve Maliye Bakanı Bruno Le Maire ile bir araya geldi. Bakan Şimşek, finansal hizmetler şirketi BNP Paribas'ın Yönetim Kurulu Başkanı Jean Lemierre'in ev sahipliğinde, Fransa'nın en büyük iş insanları derneği Fransız İşverenler Örgütü (MEDEF) üyeleriyle de buluştu. Bakan Şimşek, Société Générale'in ev sahipliğinde düzenlenen bir etkinlik kapsamında yatırım fonlarına ve banka üst düzey yöneticilerine Türkiye ekonomisini ve ülkenin geleceğe yönelik programını anlattı.

Bakan Şimşek, daha sonra Fransa-Almanya Forumu'nda 70 civarında firmanın CEO ve CFO'suna Türkiye'deki yatırım fırsatlarını anlattı.

23-24 Ekim tarihlerinde Bakan Şimşek, Türkiye'nin sunduğu uluslararası doğrudan yatırım olanaklarını anlatmak üzere aralarında BAE, Katar ve Suudi Arabistan'ın da yer altığı Körfez ülkelerini ziyaret etti. Bu tur boyunca Abu Dabi'de Emirlik Yatırım Bakanı Mohamed Hassan Al Suwaidi ve Doha'da Katar Maliye Bakanı Ali bin Ahmed Al Kuwari ile görüşmelerde bulundu. Bakan Şimşek, Expo Doha 2023 Genel Sekreteri General Mohammed Ali Al Khouri ile de görüştü.

Bakan Şimşek, Yatırım Ofisi tarafından düzenlenen “Türkiye Yüzyılı Yatırım Resepsiyonları" serisinin Katar'daki 14. toplantısına da katılarak “Ülkemizdeki yatırım imkanlarını 200'den fazla yatırımcı ve finans dünyasının temsilcilerine anlattık." ifadelerine yer verdi.

Körfez ziyaretinin son ayağında Bakan Şimşek, Suudi Arabistan Maliye Bakanı Mohammed Al-Jadaan ile mali alanda iş birliğinin geliştirilmesi konularını içeren bir İş Birliği Mutabakat Zaptı'nı imzaladı. İmza töreni, Bakan Şimşek'in de “Balancing the Meaning of Finance" (Finansın Anlamında Denge) başlıklı oturuma katılarak Türkiye'nin yeni para politikalarını anlattığı Future Investment Initiative (FII) Forumu sırasında gerçekleştirildi.

Ayrıca, Bakan Şimşek, Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid A. El-Falih ile yaptığı toplantıda da iki ülke arasındaki potansiyel yatırım fırsatları hakkında görüştü.
" src=
Ministry of Treasury and Finance; Mehmet Şimşek; Türkiye