24.10.2023

Türkiye Yüzyılı Yatırım Resepsiyonu Doha’da Gerçekleşti

​Yatırım Ofisi tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümü vurgusuyla düzenlenen “Türkiye Yüzyılı Yatırım Resepsiyonları" serisinin 14. toplantısı 23 Ekim'de Türkiye'nin Doha'daki Büyükelçiliği ve Katar İşadamları Derneği (QBA) iş birliğinde gerçekleştirildi.

Resepsiyona Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Dr. M. Mustafa Göksu, Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu ve Katar İşadamları Derneği Başkanı Şeyh Faisal Bin Qassim Al Thani katıldı.

Büyükelçi Göksu, açılış konuşmasında Katar ve Türkiye arasındaki stratejik ilişkilerin derinliğine, iki ülkeyi bir araya getiren iş birliği beklentilerine ve iki ülke liderleri arasındaki güçlü bağlara vurgu yaptı.

Göksu şunları ifade etti: “Bu resepsiyonun amacı, ihracat hacmini artırma amacıyla iki ülkedeki iş insanları arasındaki ilişkileri güçlendirmek ve her iki ülkenin de amaçlarına ulaşmasını sağlamak için ekonomik alanda daha fazla iş birliği yapılması hususunda ufuklar açmaktır."

Büyükelçi Göksu, Türkiye'deki Katarlı yatırımların 10 milyar ABD dolarını aştığını ve 2023 yılında Türkiye'yi ziyaret eden Katarlı turist sayısının 250.000'e ulaştığını ifade etti.

Resepsiyonda konuşma yapan Bakan Şimşek, Türkiye ve Katar arasındaki “mükemmel siyasi ilişkileri" vurguladı ve sözlerine şunları ekledi: “Ticaret ve yatırımlarla olan bağlarımızı derinleştirmek için bu mükemmel siyasi ilişkilerden yararlanmanın politika yapıcıların yanı sıra iş dünyasına da bağlı olduğunu düşünüyorum." Bakan Şimşek, katarlı iş insanlarının sorularını yanıtlarken Türkiye'nin yeni ekonomi politikaları ve orta vadeli hedeflerle uyumlu reformlar hakkında içgörülere de yer verdi.

Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu da Türkiye ve Katar arasında uzun yıllara dayanan stratejik ortaklığa vurgu yaptı. Dağlıoğlu şöyle konuştu: “Son yirmi yılda Türkiye bir bölgesel merkez haline geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde adım attığımız bu yeni yüzyılı 'Türkiye Yüzyılı' olarak adlandırıyoruz. 'Türkiye Yüzyılı' boyunca dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde yer almayı hedefliyoruz."

Katar İşadamları Derneği Başkanı Faisal Bin Qassim Al Thani, Türkiye'nin Katar ile iş ve ticaret dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde kurduğu stratejik ortaklığın altını çizdi. Al Thani, “Türkiye Katarlı işadamlarının ana yatırım rotası olmuştur ve olmaya devam edecektir." ifadelerine yer verirken ülkenin geniş imkanlar, güvenli bir ortam ve cazip yatırım iklimi sunduğunu vurguladı.​​
" src=
Türkiye Century Investment Reception; Turkish Embassy in Doha; Qatari Businessman Association; Turkish Minister of Treasury and Finance; Mehmet Şimşek