13.08.2017

Artan uluslararası yatırımlar Türkiye ekonomisine duyulan güveni gösteriyor

Türkiye sunduğu çok sayıda fırsatla yatırımcılar için cazip bir pazar olmayı sürdürmektedir. Türkiye ekonomisi, 2016'nın 4. çeyreğinde %3,5 ve 2017'nin ilk çeyreğinde %5 oranında büyüme kaydetmiştir. Mali açıdan Türkiye, Ağustos 2016 - Haziran 2017 döneminde 11 milyar dolar UDY girişi sağlarken 2017'nin ilk altı ayında ülkeye UDY sermaye yatırımı girişi geçen yıla göre %50 artarak 4,1 milyar dolara ulaşmıştır.

 

2002 yılında hayata geçirilen reformlar hızla meyve vererek Türkiye'deki yatırım ortamını ciddi ölçüde geliştirmiştir. Çeşitli çok uluslu şirketler Türkiye'de yatırım yapmıştır; bunların birçoğu son 15 yıl boyunca yatırımlarını artırmaya devam etmiş, hatta bazı şirketler Türkiye'yi bölgesel yönetim ve imalat merkezleri konumuna getirmiştir.

 

Bunun en son örneği Anadolu Grubu'nun Isparta ilindeki 110 milyon dolarlık içecek fabrikası yatırımıdır. Anadolu Grubu, Coca-Cola Türkiye'nin %50,3 oranında hissedarıdır. Yeni üretim tesislerinin açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yatırımcıların Türkiye'ye duyduğu güvene atıfta bulunarak, sürdürülebilir UDY girişinin önemine değindi. Erdoğan ayrıca, uluslararası yatırımcılara cazip ve güvenli bir yatırım ortamı sunmak amacıyla son on yıl içinde gerçekleştirilen geniş kapsamlı reformların da altını çizdi. Erdoğan, son zamanlarda Türkiye'de yapılan diğer büyük ölçekli yatırımlara örnek olarak 1 GW rüzgar YEKA ihalesini kazanan konsorsiyumun üyesi olan Siemens Gamesa'ya ve Türk-Japon şirketlerinin 1,5 milyar dolarlık ortak yatırımı ile hayata geçirilen İstanbul İkitelli Şehir Hastanesi Projesi'ni gösterdi. Erdoğan ayrıca, 1984-2001 döneminde Türkiye’ye 13,5 milyar dolarlık UDY girişinin olduğunu ve bu rakamın ciddi ölçüde artış göstererek 2002-2016 döneminde 181 milyar dolara çıktığını belirtti.

 

ABD merkezli Coca-Cola Company'nin Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent de açılış töreninde bir konuşma yaptı. Kent, Türkiye'nin potansiyeline olan güvenlerini vurgulayarak Coca-Cola şirketinin iş ortaklarıyla birlikte ülkede yatırımlar yapmaya devam edeceğini ifade etti.

 

ABD, dünyanın en büyük yabancı yatırımcısı olması ve iki ülke arasında uzun yıllara dayanan ekonomik ve siyasi ortaklık nedeniyle Türkiye için önemli bir yatırım ve ticaret ortağıdır. ABD, Türkiye'nin ihracat yaptığı ülkeler listesinde 5. ve ithalat yaptığı ülkeler listesinde 4. sıradadır. 2016 sonu itibarıyla Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacmi yaklaşık 17,5 milyar dolardır. Ayrıca, 2016 boyunca Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı yatırımların yüzde 7'si ABD kaynaklıdır. Amerikan Şirketler Derneği'ne (Amcham Türkiye) göre derneğin 135 üyesi Türkiye'de bugüne kadar 54 milyar dolar yatırım yapmış ve yaklaşık 90.000 iş imkanı yaratmıştır.

Recep Tayyip Erdoğan'ın Konuşma Yaparken Çekilmiş Fotoğrafı