8.08.2017

Türk-Alman konsorsiyumu Türkiye'nin en büyük rüzgar enerjisi santrallerini kuruyor

​Türkiye'deki Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) açık artırmalarının ikincisi 3 Ağustos 2017 tarihinde gerçekleştirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının gözetiminde açık eksiltme usulüyle yürütülen ihalede 1 GW'lık rüzgar enerjisi projesini, Siemens Gamesa Renewable Energy-Türkerler Enerji Grubu-Kalyon İnşaat konsorsiyumu kazandı. Konsorsiyum ihaleyi 3,48 dolar sent/kWh teklifi ile kazandı.

 

Dünyanın en büyük ilk 10 rüzgar türbini üreticisinden 8'i ihalede teklif verdi. Teklif veren uluslararası şirketlerin dördü Almanya, ikisi Çin, biri ABD ve biri de Danimarka merkezliydi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, rüzgar fiyatlarında bir dünya rekoru olan ihale fiyatının Türkiye'de yenilenebilir teknolojiler için yeni bir dönemin başlangıcı olacağını vurguladı. Albayrak şöyle devam etti: "Dünya devi şirketlerin ihaleye gösterdiği ilgi, ekonomimize ve enerji piyasalarımıza duyulan güveni göstermektedir."

 

Kazanan Siemens Gamesa-Türkerler-Kalyon konsorsiyumunun, proje kapsamı dahilinde 1 milyar ABD dolarının üzerinde yatırım yapması bekleniyor. YEKA projesi için kurulan konsorsiyumda bir Alman şirketinin yer almasının, son zamanlarda Türkiye ile Almanya arasında yaşanan siyasi gerilimin azalmasına yardımcı olacağı düşünülüyor. Alman devi Siemens’in Türkiye'de 160 yıldır faaliyet gösterdiğinde dikkat çeken Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, ihale sonucunun Türkiye ile Almanya arasındaki güçlü ekonomik bağların zarar görmediğini açıkça gösterdiğini belirtti. Ermut, Türkiye'nin ülkeye son 15 yılda yaklaşık 9 milyar dolar yatırım yapmış olan Alman şirketleri için istikrarlı ve çekici bir yatırım bölgesi olmayı sürdüreceğini ifade etti.

 

İhaleyi kazanan konsorsiyum, 100 milyon dolar yatırım maliyeti olan bir rüzgar türbini fabrikası kuracak ve en az 10 yıl boyunca Ar-Ge çalışması yapacak. Kurulan fabrika, her biri 2,3 MW kapasitede 450 adede kadar rüzgar türbini üretecek. Konsorsiyum ayrıca beş ayrı bölgede (Kayseri-Niğde, Sivas, Edirne-Kırklareli-Tekirdağ, Ankara-Çankırı-Kırıkkale ve Bilecik-Kütahya-Eskişehir), her biri en az 50 MW kapasite ve yüzde 65 yerlilik oranına sahip olan rüzgar enerjisi santralleri kuracak. Toplam kapasiteleri 1 GW'a ulaşan bu yerli yapım rüzgar türbinleri, 2019 yılından itibaren 1,1 milyon evin ihtiyacını karşılayabilecek şekilde yılda 3 milyar kilovat saat elektrik üretecek.

 

Türkiye'nin yenilenebilir enerjiye verdiği aktif destek sayesinde son yıllarda Tarife Garantisi'ne (FiT) dayalı maliyetlerde büyük bir düşüş elde edildi. İlk YEKA ihalesi, güneş enerjisi santralleri FiT fiyatlarını 13,3 dolar sent/kWh değerinden 6,99 dolar sent/kWh değerine düşürdü. İkinci ihale sonucunda da rüzgar gücü FiT fiyatları 7,3 dolar sent/kWh değerinden 3,48 dolar sent/kWh değerine indi. Böylesine rekabetçi fiyatlar elde etmiş olan Türkiye, mevcut rüzgar enerjisi kapasitesini 2023 yılı sonuna kadar 20 GW'a çıkarmayı planlıyor. Ülkenin şu andaki rüzgar enerjisi kapasitesi 6,1 GW'ın üzerinde bulunuyor.

Rüzgar Enerjisi Santralleri Görseli