20.10.2017

TYDTA Çin, Güney Kore ve Japonya'dan Daha Fazla DYY Çekmek İçin Asya'da Tanıtım Turu Düzenledi

Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA), Güney Kore ve Çin'deki yatırımcılarla buluşmak amacıyla 16-20 Ekim haftasında Asya'da bir tanıtım turu düzenledi.

Programda ilk olarak 16 Ekim'de Güney Kore'nin başkenti Seul'de yatırımcı ve gazetecilerle gerçekleştirilen yuvarlak masa toplantısı ve bire bir görüşmeler yer aldı. TYDTA Başkanı Arda Ermut aynı gün ayrıca TYDTA ile Güney Kore Ticaret ve Sanayi Odası (KCCI) tarafından düzenlenen "Stratejik Yatırım Merkezi Olarak Türkiye" konulu iş seminerine katıldı.

 

Güney Koreli yatırımcılara bir konuşma yapan TYDTA Başkanı Ermut şunları söyledi: Türkiye'nin 20152023 yılları arasında toplam 700 milyar dolarlık altyapı yatırımına ihtiyacı var ve bu yatırımların yaklaşık yüzde 30'luk bir bölümü, PPP modeline sahip mega projeler aracılığıyla gerçekleştirilecek. Güney Koreli şirketlerin 2017'nin ilk yarısında 2,2 milyar dolara ulaşmış olan Türkiye'deki DYY miktarının tüm bu projeler sayesinde daha da artacağını umuyoruz. Güney Kore, Türkiye'nin hedef olarak belirlediği bir ülkedir. Şu anda ülkemizde faaliyet gösteren 326 adet Güney Koreli şirkete yenilerini eklemeyi amaçlıyoruz.

 

Ermut, 18. Dünya Bilgi Forumu kapsamında 17 Ekim'de Seul'de düzenlenen "Stratejik Bir Yatırım Merkezinden Kazanç Sağlama: Türkiye'nin Yolu" adlı panele de Kibar Group CEO'su Tamer Saka ile birlikte konuşmacı olarak katıldı. Ermut panelde özellikle Türkiye'nin son yıllarda kaydettiği büyük ilerlemeden ve çok uluslu şirketlerin DYY hedefi olarak Türkiye'yi tercih etmesinin altında yatan ana nedenlerden bahsetti. Ermut, "Türkiye, genç bir nüfusa ve büyüyen bir iş gücüne sahip olan dinamik bir ülke ve küresel ekonomideki rolünü değiştirecek dev bir dönüşümün eşiğinde." dedi.

TYDTA, tanıtım turunun ikinci ayağında Çin'in Şanghay kentinde Şanghay Yurt Dışı Yatırım Geliştirme Kurulu (Invest Shanghai) ile birlikte "Türkiye Yatırım Forumu" adlı bir etkinlik gerçekleştirdi. Forumun amacı Çinli yatırımcılara Türkiye'deki değerlendirebilecekleri çok sayıda yatırım fırsatını tanıtmaktı. Ermut forumun açılış konuşmasında iki ülke arasındaki karşılıklı yatırım ve ticaret bağlarına değindi. Forumda Invest Shanghai Başkanı Sun Xinhua, Türkiye'nin Şanghay Başkonsolosu Sabri Tunç Angılı, Mazars Denge Ortağı Ferrah Sefer Kurdoğlu ve Mazars Denge Çin Masası (Türkiye) Koordinatörü Halil İbrahim Topal konuşmalar yaparken ICBC Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Xu Keen ve ZTE Group Başkan Yardımcısı Li Ming de Türkiye'de yatırım yapma konusundaki kendi deneyimlerini anlattı.

 

Programın Çin ayağında ayrıca TYDTA ile Invest Shanghai arasında bir mutabakat anlaşması imzalandı, basın mensuplarıyla çeşitli röportajlar gerçekleştirildi, Şanghay'daki ZTE ve Huawei Ar-Ge Merkezleri ziyaret edildi. Ardından TYDTA delegasyonu, Asya tanıtım turunun üçüncü ayağı olan Japonya'ya hareket etti.

Yatırımcı İnsanlar Görseli