12.03.2021

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ekonomik Reform Paketini Tanıttı

​​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 Mart tarihinde Türkiye'nin yeni Ekonomik Reform Paketini açıkladı. Tanıtım toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'de “yeni bir ekonomik dönem" başlangıcını teyit ederek, üretim için verilen çabanın neredeyse özgürlük ve gelecek için verilen çabalar kadar değerli olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ekonomik istikrarı sürdürmek için makro politikalar yanında bir dizi yapısal tedbirin ve dönüşümün gerçekleştirilmesi de gerekmektedir. Bu sebeple son reformlarımızın omurgasını makro ekonomik ve yapısal politikalar oluşturmaktadır," dedi.

Ekonomik Reform Paketinin makro ekonomik politikaları; fiyat istikrarı, yatırımların ve istihdamın artması, finansal sektörün desteklenmesi ve cari açığın düşürülmesi gibi önemli adımları kapsıyor.

Aynı zamanda yapısal politikalar; kurumsal yapının güçlendirilmesini, yatırımların teşvik edilmesini, iç ticaretin kolaylaştırılmasını, rekabet politikaları, piyasa gözetimi ve denetimin iyileştirilmesini hedefliyor.

Yatırımlar açısında bakıldığında paket, Türkiye'deki yatırım ortamını iyileştirecek özel teşvikler sunma, bürokrasinin yavaşlatıcı etkisini azaltma ve yatırım için arazi temini gibi bir dizi düzenleme içeriyor.

Yatırımlar açısından Türkiye'yi alternatif bir lokasyon olarak konumlamak için faizsiz finansman enstrümanlarının da çeşitlendirileceğini ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevcut cari açığın düşmesi için teknoloji odaklı sanayinin ve proje bazlı teşvik sisteminin destekleneceğini belirtti. 

Enflasyonla mücadele kapsamında yapılan düzenlemelerin bir parçası olarak Türk hükümeti, Fiyat İstikrarı Komitesini oluşturmaya karar verdi. Tarım, sanayi ve hizmet gibi ana sektörlerinin temsilcileri de bu komitede yer alacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında yeni bir kanun çıkarılacağını da açıkladı. Hükümet, merkezin tam olarak faaliyete geçtiğinde uluslararası finans kuruluşları için bir cazibe merkezi olarak konumlanmasını hedefliyor. Bu kanun ile yasal düzenlemeler yapılarak özellikle İstanbul Finans Merkezi için yeni bir teşvik sistemi hazırlanacak. ​

Cumuhurbaşkanı Erdoğan'ın Konuşma Yaparken Çekilmiş Fotoğrafı