10.03.2021

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye Yenilenebilir Enerjide Dünyada 13’üncü Ülke Konumunda

​​​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 10 Mart'taki AK Parti grup toplantısında yaptığı konuşmada, “Kalkınmanın temel altyapısı olan enerji konusunda, geçtiğimiz 18 yılda gerçekten takdire şayan bir gelişme gösterdiğimizi kimse inkâr edemez," dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2002 yılında toplam enerji kurulu gücü 32 bin megavatı bile bulmazken bugün bu rakamın 96 bin me​gavatı geçtiğini belirtti. Ayrıca, “Yenilenebilir enerji kaynakları ise 12 bin megavattan 50 bin megavat seviyesine ulaştı," ifadelerini kullandı.

Rüzgâr, güneş ve jeotermal enerji kurulu gücünün aradan geçen 18 yılda sadece 36 megavattan 17 bin megavata ulaştığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Artık karşımızda, geçtiğimiz yıl kullandığı elektriğin yüzde 63'ünü yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elde eden bir Türkiye var. Yenilenebilir enerji kurulu gücünde dünyada 13'üncü, Avrupa'da 6'ncı sıradayız," dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, TANAP, Türk Akımı ve Trans-Adriyatik Boru Hattı Projeleri gibi Türkiye'yi enerji üssü haline getirecek projelerden de bahsetti.

Yenilenebilir enerji alanında ülkenin diğer projelerini değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin ilk yüzer LNG depolama ve yeniden gazlaştırma terminalinin Aliağa'da 2016 yılında, BOTAŞ'a ait ikinci yeniden gazlaştırma terminalinin ise Dörtyol'da 2018 yılında devreye alındığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin ilk derin deniz sondaj gemisi Fatih ile Tuna-1'de 405 milyar metreküp doğal gaz rezervi bulduklarını,  ikinci derin deniz sondaj gemisi Yavuz'un, göreve başladığı tarihten itibaren 4 sondaj gerçekleştirdiğini hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Üçüncü derin deniz sondaj gemisi Kanuni, Filyos Limanında sondaja hazırlık çalışmalarına devam ediyor.  O da inşallah nisan ayında sondaja başlayacak," diyerek konuşmasını tamamladı. ​

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Konuşma Yaparken Çekilmiş Fotoğrafı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; enerji; yenilenebilir enerji