28.11.2017

WAIPA gündeminde sürdürülebilirlik üst sıralarda

27-28 Kasım'da Dubai'de düzenlenen 22. Yıllık WAIPA (Dünya Yatırım Teşvik Ajansları Birliği) Dünya Yatırım Konferansı (WIC17), doğrudan yabancı yatırımların geleceğini tartışmak üzere birçok uzmanı bir araya getirdi. Bugün neredeyse tüm uluslararası yatırım topluluğu, dünyadaki ekonomik zorlukları çözmek için faaliyetlerini Birleşik Milletler'in Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine göre şekillendiriyor. Yatırım Teşvik Ajansları, uluslararası organizasyonlar ve yatırımcılar ile bağlantıları nedeniyle WAIPA, yatırım teşviklerini Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile entegre etmek için mükemmel bir konumda.

 

Konferansta konuşan TYDTA ve WAIPA Başkanı Arda Ermut, WAIPA'nın etkili bir şekilde yatırım teşvik kurumlarına güç verme görevinin getirdiği ek sorumluluklarının tümünü omuzlamada ve doğrudan dış yatırımlara yön vermede global topluluğu destekleme taahhüdünün altını çizdi: "Doğrudan yabancı yatırımları sürdürülebilir kalkınma için itici bir güç olarak kullanmada üzerimize düşeni yapacağımıza söz veriyoruz. Burada bulunmamızın nedeni, ortaklıkların ve işbirliğinin bu hedefin temelini oluşturacağı bir atmosfer yaratmaktır. Küresel işletmeler, yatırım teşvik ajansı profesyonelleri ve uluslararası kurumlar birlikte hareket ederek, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmak için yıllık 2,5 trilyon ABD doları finansman açığını kapatabilecek fırsatlar yaratabilir."

 

TYDTA, WAIPA başkanlığına yeniden seçildi.

WAIPA, WIC17'den önce Dubai'de Genel Kurul Toplantısını yaptı. Bu toplantı sırasında TYDTA, önümüzdeki dönem için de Başkanlığa seçildi. Yeni seçilen WAIPA 2017-2019 Yürütme Kurulu'na Türkiye, Dubai, Azerbaycan, Bosna Hersek, Polonya, Mauritius, Kazakistan, Hindistan, Güney Kore, Meksika, Brezilya ve Kosta Rika'dan yatırım teşvik ajansları girdi.

 

TYDTA, 2014 yılında WAIPA başkanlığına ilk kez aday olduğunda ortaya koyduğu hedeflere ulaşmaya çok yakın. Daimi Sekreterliğin Cenevre'den İstanbul'a taşınmasıyla, operasyon maliyetini neredeyse yarı yarıya düşürmek ve aynı zamanda faaliyet sayısını dört katına çıkarmak mümkün hale geldi. O tarihten bu yana WAIPA, dünya genelinde sayısız etkinliğe ve konferansa üyelerinin sesi olarak aktif bir şekilde katkı sağlıyor. Kurum, işbirliğine güçlü bir biçimde odaklanıyor ve WAIPA Danışma Komitesi üyeleri de olan UNCTAD, UNIDO, ILO, OECD, ICC, IEDC ve Dünya Bankası ile birlikte çalışıyor.

 

WAIPA, 130 ülkeden 170 ulusal ve bölgesel yatırım teşvik ajansını kapsayan bir çatı örgüttür. Ülkelerin doğrudan yabancı yatırım puanını artırmak için çözümler üretmek ve yatırım teşvik ajanslarının, özel sektör işletmelerinin ve devletlerin karşılaştıkları ekonomik zorlukları çözmek için çalışmaktadır.

Dünya Yatırım Konferansı (WIC17) Görseli