7.06.2021

Türkiye Karadeniz'de 135 Milyar Metreküp Gaz Rezervi Keşfetti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada Türkiye'nin Karadeniz'de 135 milyar metreküp doğal gaz bulduğunu,  bölgedeki toplam keşfin 540 milyar metreküpe ulaştığını duyurdu.

Zonguldak'ta Filyos Limanı ve Doğal Gaz İşleme Tesisleri temel atma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Fatih Sondaj Gemimiz, Sakarya gaz sahasındaki Amasra -1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğal gaz rezervi keşfi daha yaptı" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan denizdeki doğal gazın karaya üç etapta çıkarılmasının planlandığını da duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan birinci ve ikinci aşamanın deniz tabanında doğal gaz üretim sistemlerinin ve sonrasında karada doğal gazı işleyecek tesisin kurulması ile gerçekleşeceğini aktardı. Üçüncü aşamanın ise denizdeki sistemle karadaki tesis arasındaki bağlantıyı sağlayacak boru hattının kurulması olduğunu belirtti.

Fatih sondaj gemisi Batı Karadeniz bölgesinin Sakarya sahasında geçen sene 405 milyar metreküp doğal gaz bularak ülkenin en büyük keşfini yapmış oldu. 

Filyos Limanı Projesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, limanın açılış töreninde yaptığı konuşmada, Filyos Limanı'nın Türkiye'yi dünyanın ilk on ekonomisi arasında yerleştirmesi hedeflenen önemli tesislerden biri olduğunu söyledi.

Yıllık 25 milyon ton kapasite ile ülke ihracatına önemli katkı sağlanacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Yıl sonuna kadar 200 milyar ABD dolarını aşan ihracat rakamlarının göstergelerini görmeye başladık" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Türkiye'nin Karadeniz'inin çıkış kapısı olarak hizmet veren Filyos Limanı, Marmara limanları ve boğazların üzerindeki yükü hafifletmenin yanı sıra Orta Asya ve Karadeniz'den gelen dış ticaretin demiryolu ağımız vasıtasıyla güneye ve Ortadoğu'ya ulaşmasını sağlayacak" şeklinde konuştu.

Filyos Sanayi Bölgesi Türkiye'nin ilk mega sanayi bölgesidir. Filyos Vadisinin göbeğinde yer alan bölge yaklaşık 600 hektarlık bir alana sahip.​

" src=