28.02.2023

Türkiye Deprem Sonrası Yeni Düzenlemeleri Açıkladı

​Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen iki büyük depremin ardından bölgedeki mali koşulları rahatlatmak ve afetin olumsuz etkilerini hafifletmek için bir dizi düzenleme duyurdu. Bu bağlamda, depremden etkilenen vatandaşlar, işverenlerin başvurularına dayalı olarak kısa vadeli çalışma ödeneği alacak. Kısa vadeli çalışma ödeneği kriterlerini karşılamayan vatandaşlar ise maddi yardım almaya hak kazanacak.

Bununla birlikte, deprem bölgesindeki 671,000 aktif vergi mükellefinin de yükümlülükleri Temmuz ayı sonuna kadar ertelendi. Depremzedeler vergi borçlarını 24 aya kadar faizsiz taksitlerle ödeyecek.

Ayrıca, Bakanlık, Türk bankacılık sektörünün düzenleyici kurumu olan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) depremzedelerin borç ve yükümlülüklerinde esneklik sağlamaya yönelik yeni tedbirler aldığını da duyurdu.

Bu kapsamda, taşıt ve ihtiyaç kredileri için önceden belirlenen vadeler, deprem bölgesinde yaşayanlar için ertelenecek.
Bankaların kart limitlerini belirlerken dikkate aldığı limitler artırılacak. İlk yıl kişinin aylık ortalama net gelirinin dört katı olan toplam kart limiti, ikinci ve sonraki yıllarda sekiz katına çıkarılacak. Aylık minimum geri ödeme oranı, kredi kartı limitine bakılmaksızın mevcut borcun yüzde 20'sine indirilecek.

Dahası, deprem bölgesindeki üye işletmelere kredi kartıyla mal ve hizmet satışlarında kredi kartı taksit koşulları bir katına kadar düşürülecek.

Aylık veya yıllık ortalama gelirin belirlenememesi durumunda, kredi kartının toplam limiti 2.000 TL'den 5.000 TL'ye yükseltilecek.​
" src=
Türkiye; Earthquake; Ministry of Treasury and Finance; Banking Regulation and Supervision Agency (BDDK)