3.04.2023

Türkiye TOGG'un Seri Üretimine Başlıyor

​​Türkiye, yerli üretim elektrikli aracı Togg T10X'in seri üretimine başladı ve ilk araçlar, 3 Nisan'da Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen törenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Eşi Emine Erdoğan'a teslim edildi.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: “Türkiye'nin 60 yıllık hayalinin gerçekleşmesine tanık oluyoruz. Yerli ve milli markamız, ülkemizin gururu Togg için 2019'da ilk siparişimizi verdik. Bugün ilk akıllı aracı teslim aldık. Türkiye Yüzyılı'nın meyvelerinden biri olan Togg'un milletimize hayırlı olmasını diliyorum."

Togg'un Türkiye'nin teknolojik ilerlemesinin, ekonomik gelişiminin ve küresel prestijinin simgesi olarak ortaya çıktığını, geliştiğini ve günümüzdeki seviyesine ulaştığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, teşviklere de dikkat çekerek şu sözleri dile getirdi: "Kamu bankaları kredi imkanları sunuyor. Konutlar için olduğu gibi otomobiller için de başvurabilirler."

Togg'un ikinci sevkiyatı sınırları aşarak, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Anadolu rengini sipariş eden Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e ulaştırıldı. Cumhurbaşkanı Aliyev, otomobili teslim aldıktan sonra mevkidaşına hitaben yaptığı konuşmasında şunları ifade etti: "Teşekkür ederim, sevgili kardeşim. Togg, Türkiye'nin bilimsel ve sanayi potansiyelinin sizin liderliğinizdeki gelişiminin bir başka açık örneğidir."

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ise Gemlik rengi otomobilini teslim aldı. Teslimat sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefonda görüşen Cumhurbaşkanı Mirziyoyev şunları söyledi: “Bu hediyenin anlamını takdir ediyorum. Tüm dünyada Türk devletlerinin refahının bir nişanı olarak kabul edilecektir. Türkiye'nin neler yapabileceğinin bir göstergesidir. Atalarınızın vatanının kapıları size her zaman açıktır."

Togg'un çığır açan sipariş sayısının ardından, Bursa'nın Gemlik ilçesinde Türkiye'nin ilk akü fabrikası kuruluyor. 607.000 metrekare alana yayılan Siro Pil Geliştirme ve Üretim Yerleşkesi'nin inşaatına 24 Nisan'da başlandı ve 2024 yılında tamamlanması planlanıyor.
​​
" src=
Türkiye; TOGG; yerli üretim; elektrikli araç; Recep Tayyip Erdoğan