13.11.2023

Yatırım Ofisi Viyana Ekonomik Forumu’nun 20. Jübile Toplantısına Katıldı

​Yatırım Ofisi,​​ “Zor Zamanlarda Ekonomik Köprüler Kurmayı Sürdürmek" temasıyla 13 Kasım'da Viyana Belediye Binası'​nın Festival Salonu'nda düzenlenen ve Balkanlar ve Avrupa Birliği'nden liderleri bir araya getiren Viyana Ekonomik Forumu'nun 20. Jübile Toplantısına katıldı.

Forumda, bu yılın mevcut jeopolitik güçlükleri dikkate alınarak “Zor Zamanlarda Ekonomik Köprüler Kurmayı Sürdürmek", “Avrupa Yolunda Avrupa'daki Ekonomik ve Finansal İstikrar - Güçlükler ve Sorumluluklar", “Bölgeden Bölgeye - Avrupa'nın Geleceği İçin Hep Birlikte Sorumlulukla Hareket Etmek" ve “ALPHA Oturumu – Karar Alıcılara Sorun. Zor Zamanlarda Ekonomik İş Birliği Kurmak" başlıklı dört oturum düzenlendi.

Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Bekir Polat etkinlik sırasında, Türkiye'nin başlıca odak noktasının küresel tedarik zincirinin yeniden yapılandırılması olduğunu vurguladı. Tüm yatırım politikalarının temeli olarak sürdürülebilirliğin oynadığı kritik rolün altını çizdi. “Küresel tedarik zincirinin yeniden yapılandırılmasına özellikle önem veriyoruz. Türkiye, çok uluslu şirketler için bölgesel bir merkeze dönüşürken Türk şirketleri de bu ekosistemin ayrılmaz parçaları haline geliyor." diyen Polat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Uluslararası doğrudan yatırımcılar, küresel değer zincirlerine entegrasyonda önemli bir rol oynuyor ve hedefimiz, Türkiye'de bulunan hem uluslararası hem de yerel şirketlerin tamamen entegre hale gelerek değer zincirinde yükselmesi."

Özellikle pandemi sonrası dönemdeki dayanıklılığın, Türkiye'de çift haneli ihracat büyümesini mümkün kıldığını ve bir yılda yüzde 25, sonraki yılda ise yüzde 20'nin üzerinde kayda değer bir büyüme elde edildiğini açıklayan Polat, şunları ekledi: “Yerel girişimciliğe, özellikle teknoloji girişimlerine öncelik veriyoruz. Bu, Türkiye için önemli bir rekabet avantajı haline geldi. Teknoloji yeni ekonominin merkezinde yer alıyor ve uluslararası doğrudan yatırımcılar açısından, bu girişimler ülkeye uluslararası doğrudan yatırım akışının önemli bir itici gücü haline geldi."

Enerji sektörüyle ilgili olarak Polat şunların altını çizdi, "Son yirmi yılda, serbest ve liberal bir enerji borsası piyasasının oluşturulması da dahil olmak üzere, liberalleştirilmiş ve entegre bir enerji piyasası oluşturarak enerji politikamızda önemli ilerlemeler kaydettik. Kurulu elektrik üretim kapasitemiz mevcut durumda 100 gigawatt olup, yüzde 55'i yenilenebilir kaynaklardan sağlanmaktadır. Rüzgar ve güneş enerjisinde sağlam bir temele sahibiz. Enerji kapasitemizi güçlendirmenin yanı sıra ekipman imalatının yerlileştirilmesini sağlamaya yönelik politikaları hayata geçirdik. İleriye baktığımızda, gelecekteki gündemimizde yeşil hidrojen, yeşil amonyak ve küçük ve orta ölçekli nükleer reaktör (SMR) teknolojilerinin entegrasyonu yer alıyor."

Avusturya Eski Şansölyesi Wolfgang Schüssel konuşmasında, birbirine giderek daha bağlı hale gelen dünyada Balkanlar ile Avrupa Birliği arasında köprüler kurmanın önemini vurguladı. Avusturya Cumhuriyeti AB ve Anayasadan Sorumlu Federal Bakanı Karoline Edtstadler ile Avusturya Federal Maliye Bakanı Magnus Brunner, Avrupa yolunda AB'ye katılım, sürdürülebilirlik geçişi ve finansal istikrar konularında değerli görüşler sundular.

Etkinliğin en önemli olaylarından biri, Komisyon Üyesi Paolo Gentiloni ile birlikte, Başbakanlar Albin Kurti (Kosova), Acad. Nikolai Denkov (Bulgaristan), Dimitar Kovačevski (Kuzey Makedonya) ve Karadağ Başbakan Yardımcısı Nik Gjeloshaj arasındaki görüş alışverişleri oldu. Söz konusu isimler bir araya gelerek AB üyeliğine giden yolu konuşurken bu sürecin ekonomik büyüme, istikrar ve refaha yönelik yeni fırsatların ortaya çıkarılmasındaki dönüştürücü gücünü bahsettiler.

Viyana Ekonomik Forumu, aralarında Arnavutluk, Avusturya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Kosova, Moldova, Karadağ, Kuzey Makedonya, Romanya, Slovenya, Türkiye ve Ukrayna'nın da bulunduğu üye ülkeler arasında bölgesel ekonomik iş birliğini teşvik etmek amacıyla 2004 yılında kuruldu. Forum, Adriyatik'ten Karadeniz'e kadar uzanan bölgedeki yatırım imkanlarını vurgulamak ve teşvik etmek, kısa, orta ve uzun vadede ihtiyaç duyulan ortak projelerin gelişmesini sağlamak, bu girişimleri teşvik etmek ve başarılarını temin etmek şeklindeki kuruluş amaçlarına geçtiğimiz 15 yıl boyunca sadık kaldı.​
" src=
Türkiye; Viyana Ekonomik Forumu