27.02.2023

İmalat Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi Ocak ve Şubat 2023'te Eşik Seviyesinin Üstündeydi

​​İstanbul Sanayi Odası ile S&P Global tarafından ortaklaşa yürütülen ankete göre, Türkiye'nin İmalat Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) 2023 yılının Ocak ve Şubat aylarında 50,1 oldu.

PMI endeksi, elektronik ve elektrikli ekipman, makine ve metal ürünleri ile kimyasal, plastik ve kauçuk ürünleri sektörlerinin de aralarında bulunduğu 10 sektörün 7'sinde yüzde 50 eşiğinin üstünde değerler kaydetti.

Rapor hakkında yorumda bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomik Göstergeler ve Anketler Ekonomi Direktörü Andrew Harker şunları söyledi: “Son PMI verileri, Türk imalat sektörünün kısa süre içinde büyümeye devam edebileceğini gösteriyor. Ocak ayında iş koşulları istikrarlı olsa da çıktı ve yeni sipariş endekslerinin yukarı yönlü hareketiyle birlikte artan talep, gelecek aylarda genişlemelerin kaydedilebileceğine işaret ediyor."

S&P Global, on sektörden yaklaşık 800 şirketten oluşan bir panelde satın alma yöneticilerine gönderilen anketlere verilen yanıtlardan İstanbul Sanayi Odası'nın Türkiye PMI endeksini derlemektedir. Anket yanıtları yorumlanmaz, ancak aylık eğilimleri temsil ettikleri ve yüksek frekanslı bir gösterge niteliğinde oldukları için güvenilirdir.
" src=
Manufacturing Purchasing Managers' Index (PMI); Türkiye; Istanbul Chamber of Industry; S&P Global