Schneider Electric

Schneider Electric Logosu
​​​Schneider Electric, 1836 yılında başlayan ve günümüze kadar devam eden yolculuğunda kendisini enerji yönetiminde küresel bir uzman konumuna taşımıştır. Demir-çelik sanayiyle başlayan yolculuk, 19. yüzyılın sonlarında ağır makine ve gemi inşası sektörlerinde devam etmiş ve 20. yüzyılda elektrik ve otomasyon yönetimine geçiş yapmıştır.

Schneider Electric, konutlar, binalar, veri merkezleri, altyapı ve endüstride enerji yönetimi ve otomasyonun dijital dönüşümüne öncülük etmektedir. 100’den fazla ülkede faaliyet gösteren Schneider, düşük gerilim ve güvenli güç, orta gerilim ve otomasyon sistemlerini içeren güç yönetimi alanında tartışmasız liderdir. Şirket, enerji, otomasyon ve yazılımı bir araya getiren bütünleşik verimlilik çözümleri sunmaktadır. 

160 yılı aşkın süredir Türkiye’de faaliyet göstermekte olan Schneider Electric’in ilk ticari faaliyeti Osmanlı Donanmasına sağladığı ağır sanayi ürünleriyle başlamıştır. 1975 yılında bir bayiyle Telemecanique satışlarına başlanmıştır. Bunu, 1978 yılında Emek firmasına verilen ruhsat yoluyla Merlin Gerin orta gerilim kesicilerinin üretilmeye başlanması izlemiştir. 1987 yılında Telemecanique’in Türkiye’de faaliyete geçmesi, 1988 yılında ise Merlin Gerin’in Emek’i satın alarak alçak gerilim ürünlerini satmak üzere bayilik ağını kurmasıyla birlikte Türkiye’deki yatırımlar hız kazanmıştır. 1997 yılında genişletilen İzmir, Kemalpaşa’daki orta gerilim fabrikası, 1999 yılında şirketin dünya üretim merkezi konumuna gelmiştir. 2000 yılında Lexel tarafından satın alınan Metesan firması dört yıl sonra Schneider Electric Türkiye’ye bağlanmış ve 2006 yılında entegrasyonu tamamlanmıştır. Ardından kablo kanalı üreticisi PKS firmasını satın alan Schneider Electric, 2009 yılında orta gerilim ürünlerinin ve kesicilerinin üretimini yaptığı 73.000 m²'lik fabrikasının yatırımlarına başlamıştır. Manisa’daki yeni fabrika yatırımının hemen ardından aynı yıl Areva’nın orta gerilim dağıtım faaliyetlerini devralarak beşinci küresel iş alanı olan enerji bölümünü oluşturmuştur. Schneider Electric, 2013 yılı itibarıyla gerçek zamanlı bilgi teknolojisi çözümleri ve bilgi sağlayıcısı Telvent’i 1,5 yıllık birleşme süreci sonunda bünyesine katmıştır.

Schneider Electric, Türkiye’de 2.000’e yakın çalışanı, 200 bayi ve ortağı, 18 satış bürosu, İzmir-Çiğli, Kocaeli-Gebze ve Manisa’daki üç üretim tesisiyle faaliyet göstermektedir. Schneider Electric, Türkiye ekonomisine ve ülke istihdamına katkı sağlamaya devam etmektedir. Kocaeli’deki trafo fabrikası, Schneider Electric’in dünyadaki ilk “LEED Gold” sertifikalı binasıdır; Manisa tesisi ise Türkiye’deki ilk “BREEAM-in-Use” sertifikalı fabrikadır.​