3.09.2012

Samurayların yeni gözdesi Türkiye

Sabah - Batı'nın krizi Japonları Türkiye'ye çekiyor. Yılbaşından bu yana 10'dan fazla Japon devi Türkiye'de yatırım ve fırsat arayışına girdi. İlk adımı ofis açarak atan Japon firmalarına ülkenin en büyük sanayi şirketleri Orix, Yusen ve Toray da eklendi.


Japonya'nın en büyük sigorta ve sanayi şirketlerinden Orix, Türkiye'yi yakından takip eden firmalar arasında gösteriliyor. 24 ülkede operasyonları bulunan Orix, yatırım için fırsat arayışına girdi. Tokyo Borsası'nda hisseleri işlem gören Japon şirket geçen yılı yaklaşık 69 milyar dolarlık ciro ile kapattı. Japon kimya devi Toray International firması da Türkiye planlarına ofis açarak başladı. Mayıs ayında Sanayi Bakanı Nihat Ergün'le de görüşen Toray'ın Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Hiroshi Honji, İstanbul'da açılan ofisin marka adına büyük bir adım olduğunu belirtti.


Yabancıların büyük ilgi gösterdiği lojistik pazarı da Japon ilgisinden nasibini aldı. Taşımacılık şirketi Yusen Logistics, 22 ülkede operasyonlarına, İstanbul'da kurduğu şirketi ekledi. Yusen, Ekim'den itibaren Türkiye'de çalışmalara başlayacağını bildirdi.


Türkiye'de fırsat arayan Japon firmalar arasında finans sektöründekiler dikkat çekiyor. Ülkenin en büyük bankaları Mizuho Bank, Bank of Tokyo-Mitsubishi ve Sumitomo Mitsui Türkiye'de ofis açmak ve bankacılık yapmak için başvuruda bulundu. 2010'da ilk kez Sompo Japan'ın Fiba Sigorta'yla girdiği sigortacılık sektörüne 110 yıllık Dai-Ichi Life göz kırparken sağlıkta da ilk adımı Acıbadem Grubu ile Mitsui attı. Acıbadem'in yüzde 75'ini alan Kzanah Nasional'ın yüzde 30'un sahibi olan Japon Mitsui'nin ardından geçtiğimiz haftalarda ilaç devi Otsuka Türkiye'ye geldi. Otsuka, Abdi İbrahim'le ortak bir şirket kurdu. Gıda sektöründe de Nissin ile Ülker ortaklık çalışmalarını açıklarken, Fujifilm Türk Filmat'ı aldı. Japon demir çelik devi Toyo Kohan, Tosyalı Holding ile yeni tesis için işbirliği anlaşması imzaladı.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; japonya; türkiye japon yatırımları; türkiye japon şirketleri; türkiye japonya ticaret hacmi; orix türkiye; yusen türkiye; toray türkiye