4.03.2016

"Ford Otosan 2015'te üretim, satış ve ihracatta rekor kırdı"

Dünya - Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Ford Otosan'ın 2015 yıl performansını değerlendirdi ve 2016 hedeflerini paylaştı. Ford Otosan'ın geçen yıl üretim, satış ve ihracat rakamları ile rekor kırdığını dile getiren Yenigün, 2015'te Türkiye ticari araç satış liderliğinin yanı sıra ihracatın da lokomotifi olan Ford Otosan'ın ürettiği araçlarla 2015 sonu itibarıyla Ford'u Avrupa'nın bir numaralı ticari araç markası konumuna taşıdığını söyledi.

Ford Otosan'ın iç pazardaki başarısını artırırken, ihracat odaklı büyümeye devam edeceğinin altını çizen Yenigün, bugün gelinen noktada bölgesel bir otomotiv şirketi olmaktan çıktıklarını, otomotiv teknolojilerinin küresel oyuncusu haline geldiklerini ve gelecek dönemde bu konumlarını daha da pekiştireceklerine inandıklarını dile getirdi.


Yenigün, 2015'in Ford Otosan'ın 1,6 milyar dolarlık yatırımını tamamlayıp, meyvelerini almaya başladığı bir yıl olduğunu belirterek, şirketin söz konusu yılda ticari araç üretiminin bir önceki yıla oranla yüzde 37 artışla 334 bin 622 adetle rekor sayıya ulaştığını söyledi.


Türkiye'nin ticari araç üretiminin yüzde 59'unu gerçekleştirdiklerini anlatan Yenigün, şirketin Türkiye'nin ilk 100 yıllık sanayi şirketi olma hedefinden bahsetti.


Ford Otosan Genel Müdürü, Türkiye ihracatının lokomotifi olan otomotiv sektöründe 2015 sonuçlarıyla birlikte son 5 yıldır ihracat şampiyonu olduklarını ve kendi ihracat rekorlarını kırdıklarını kaydederek, Türkiye ticari araç ihracatının yüzde 65'ini kendilerinin yaptığını söyledi.


Geçen yıl 2014'e göre yüzde 32 artışla 253 bin 644 adet araç ihraç ederek kendi rekorlarını kırdıklarını vurgulayan Yenigün, ihracat gelirlerini de yüzde 11 artırarak 3,9 milyar dolara ulaştırdıklarını dile getirdi.


Yenigün, "2014 yılında 73 olan ihracat pazarı sayımızı, bu yıl 82'ye çıkartarak ihracat pazarlarımızda da büyüdük. İhracat odaklı büyümemiz devam edecek. Üretimimizin yüzde 76'sını ihraç ediyoruz. Artık bizim derdimiz Türkiye'de otomotivde değil tüm sektörlerde ihracat şampiyonluğu. Yakında bunu da resmi olarak duyacaksınız. Adet olarak 2016'da da gerçek ihracat liderliğini devam ettireceğiz" diye konuştu.


İhracattaki büyümelerinin hızla devam edeceğini vurgulayan Yenigün, 2020 hedefleri arasında ürettikleri her 3 kamyonun birinin ihraç edilmesi olduğunu söyledi.


Yenigün, Ford'un Avrupa ticari araç satışlarındaki başarısına dikkat çekerek, şunları kaydetti:


"Biz Türkiye’de 2015 yılında büyük başarılara imza atarken, Ford da Avrupa’da 1 numaralı ticari araç markası oldu. 2011'de 7'nci sıradayken, 2015'te liderliğe yükseldi. 260 bin 400 adet ticari araç satışı ve yüzde 12,6 pazar payıyla Avrupa lideri oldu. Avrupa'da ticari araç pazarının bir önceki yıla göre yüzde 11,6'lık artış göstermesi de bu sonuçlarda etken oldu. Ford'un Avrupa'daki en büyük ticari araç üretim merkezi Ford Otosan olarak, Courier'den Transit'e uzanan geniş ürün portföyümüzle Ford'u Avrupa'da ticari araç liderliğine taşıdık."

Ford Otosan Fabrika Görseli