22.02.2013

“Kentsel Dönüşüm yabancı yatırımcıların ilgi odağında”

Yeni Şafak - Kentsel dönüşümde önümüzdeki 10 yılda 500 milyar dolarlık pastayı gören yabancı inşaat şirketlerinin Türkiye'yi yakın markaja aldıkları ortaya çıktı. İnşaat sektöründe yabancıların Türkiye'de yaptığı doğrudan yatırım tutarı 2012'de bir önceki yıla göre 4 kat artarak 1.3 milyar dolara ulaştı. Gazetecilerle sohbet toplantısında konuşan Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı ve Dünya Yatırım Ajansları Birliği Başkan Yardımcısı İlker Aycı, özellikle İngiliz, Alman ve İspanyol inşaat şirketlerinin kentsel dönüşümle yakından ilgilendiklerini belirterek, 'Bize TOKİ ve Emlak Konut ile nasıl işbirliği yaparız şeklinde sorular soruyorlar. İş makinaları alanında CAT ya da başka firmalar yatırım yapabilir. Avrupalı şirketler kentsel dönüşüm yatırımlarıyla ciddi şekilde ilgileniyorlar' dedi.


Yakın zamanda finans ve sigortacılık sektörüne yeni yabancı girişleri olabileceğini dile getiren Aycı, Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ'nin (BTMU) taahhüt ettiği 300 milyon dolarlık sermayeyi Şubat ayında getirdiğini ifade etti. Aycı, yabancıların son zamanlarda enerjide kaya gazı, petrol ve doğalgaz üretimi ile ilgilendiklerini, ayrıca körfez sermayesinin de petrokimya yatırımı için araştırma yaptığını bildirdi.

 

Başbakanlık Yatırım Ajansı olarak 2012'de toplam 95 yurtdışı ziyareti gerçekleştirdiklerini söyleyen Aycı, şöyle konuştu:


'Gittiğimiz potansiyel yatırımcılara Türkiye'nin makroekonomik verilerini anlatmıyoruz. Onlar zaten bunu biliyor. Biz masaya, Türkiye'de hangi alanda ne kadar yatırım yapılırsa ne kadar kar elde edilebileceğini gösteren somut projeler koyuyoruz' şeklinde konuştu.


Türkiye'nin 2012'de uluslararası doğrudan yatırım girişinde Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Romanya'yı geride bıraktığını belirten TYDTA Başkanı İlker Aycı, bu alanda dünyada yoğun bir rekabet yaşandığını dile getirdi.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; kentsel dönüşüm projesi; kentsel dönüşüm yatırım; başbakanlık yatırım; türkiye yatırım ajansı; ilker aycı; enerji özelleştirme