23.02.2012

Kale Havacılık yerli ‘turbojet motoru’ üretecek

Hürriyet - Türk savunma sanayinin özel sektör şirketlerinden Kale Havacılık, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli seyir füzesi Som’un turbojet motorunu üretecek. Bu konuda açılan ihaleyi kazanarak Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile sözleşme masasına oturan Kale Havacılık, ilk yerli turbojet motoru 48 ayda tamamlayacak. Proje için 25 milyon ABD doları harcama yapılacak. Böylece Fransa’dan söz konusu füzeler için yapılan turbojet motor ithalatı son bulacak. “Milli uçak” hedefi için de ilk komple motor teknolojisi adımı atılmış olacak.

 

Kale Grubu Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay, 1989 yılında Stinger füzelerinin parçalarının üretimi ile savunma ve havacılık sanayine girdiklerini hatırlatarak, geldikleri noktada dünyanın en önemli projelerinde rol aldıklarını vurguladı. Okyay, şöyle konuştu: “Dünyanın en önemli savunma ve havacılık markaları Boeing, Lockheed Martin, PFW-Airbus, Northrop Grumman ve Pratt & Whitney gibi markalara üretim yapıyoruz. Bugün yeni bir heyecan ve gururla “Turbojet Motorların Geliştirilmesi Projesi”ne imza atıyoruz. İlk yerli turbojet motorumuz, güdümlü füzelerin sevk sistemi olarak görev yapacak. Ayrıca küçük modifikasyonlarla İnsansız Hava Araçları’nın ve küçük sınıf hava araçlarının (küçük jetlerin) sevk sistemi olarak kullanılması da hedefleniyor.”

 

Osman Okyay, projenin önemini anlatmak için “Aslında jet motorları dünyasına ilk girişi yapıyoruz. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve TÜBİTAK ile iş birliği halinde projeyi hayata geçireceğiz” dedi. Kale Havacılık’ın sadece Boeing’e yılda 70 bin parça üretimi yaptığını vurgulayan Okyay, şöyle devam etti: “‘Uçuş Kritik’ parçalar üretiyoruz. F-35’ler için üretiyoruz. Airbus’un yakıt tanklarının parçalarını üretiyoruz. Boeing 787’lere tasarım aşamasında girdik. İzmir’deki ortaklığımızla da uçak motor parçaları ve alt sistemleri üretimi yapıyoruz. İzmir’de kendi fabrikamızın inşaatı devam ederken fabrika kiraladık ve üretime başladık. Ağırlık F-35 motor parçaları. ”

/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; savunma sanayi; som seyir; kale havacılık; kale grubu; kale aero; kale f-35; kale boeing; türkiye havacılık