Habertürk - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı (TYDTA) Arda Ermut ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) Başkanı Mehmet Bostan eşliğinde Çin’de yatırımcılarla bir araya geldi.
Temasları sırasında Pekin’de sohbet ettiğimiz Bakan Albayrak, Türkiye’nin enerji yatırımlarında yeni bir model üzerinde çalıştığını, bunun ana felsefesinin de hız ve verimlilik olduğunu ifade etti. Türkiye’nin elektrik üretiminde 73 bin megavatlık kurulu gücü, kapasitesi olduğuna işaret eden Bakan Albayrak, “Bunun yüzde 70’ini özel sektör, yüzde 30’unu kamu üretiyor. Geçmişte bu oran tam tersiydi. Türkiye’nin daha fazla kurulu güce ihtiyacı var. Önümüzdeki 10 yılda 50 bin megavatlık yeni kapasite yaratmamız gerekiyor. Bu dönemde enerji için 100 milyar dolarlık yatırım gündeme gelecek” dedi.
Bölgedeki sıkıntılı sürece işaret eden Albayrak, “Tüm sıkıntılara rağmen ülkemizdeki yatırım iklimini elverişli tutmaya özen gösteriyoruz. Çok şükür yatırımcının iştahı sürüyor. İki tarafın da kazandığı bir model için uğraşıyoruz” derken, bakış açısını şöyle özetledi: “Ben hep bardağın dolu tarafına bakarım.”
Albayrak daha sonra Çin’in nükleerden kömüre dayalı termik santrallara, güneş ve rüzgâr enerjisine kadar sektörün birçok alanında teknolojik altyapıya sahip olduğunu anımsattı ve şöyle devam etti:
“3’üncü nükleer santral, kömüre dayalı termik santral, rüzgâr ve güneş enerjisi için Çin’deki muhataplarımızla stratejik görüşmeler yapacağız. Ülkemizde önemli kömür sahaları var. Ancak, 1300-2000 kalori arasında değişiyor. Günümüzde gelişen teknoloji, düşük kalorili kömürü dönüştürerek elektrik üretimine imkân veriyor. Çin’deki “Süper termik” teknolojisine bu açıdan bakacağız.”