22.09.2016

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’li üst düzey yöneticiler ve yatırımcılarla bir araya geldi

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu görüşmeleri için Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) tarafından düzenlenen çalışma yemeğine katıldı.

 

New York Peninsula Otel’de gerçekleşen çalışma yemeğinde 30'un üzerinde ABD’li üst düzey yönetici ve yatırımcıyla bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni yatırım teşvik düzenlemesini, Türkiye Varlık Fonu'nu ve 15 Temmuz darbe girişiminin Türk ekonomisi üzerinde kalıcı bir etki bırakmadığını anlattı. Toplantıda Türkiye'ye olan yatırımların devam edeceği mesajı netlik kazanırken, 15 Temmuz darbe girişiminin yatırımcılardaki Türkiye algısını değiştirmediği görüldü.

 

ABD ile Türkiye arasında 20 milyar doları bulan ticaret hacminin arttırılması gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, askeri ve siyasi alanlarda ileri düzeyde olan ilişkilerin ekonomik alanda da etkisini göstermesi gerektiğine dikkat çekti.

Erdoğan yeni yatırım teşvik sisteminin Türkiye’de yatırımı daha cazip hale getirdiğine işaret ederken, Türkiye’nin bölgesinde ekonomik güç olduğunun ve altyapı yatırımlarıyla bölge ülkeleri arasında öne çıktığının altını çizdi.

 

Toplantıya 3M, Cargill, Cisco, Citibank, Coca-Cola, DOW Chemical, General Electric, Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Johnson & Johnson, MasterCard, MetLife, Nike, ve Pepsi gibi ABD'li büyük şirketler ile önemli fon yönetim şirketlerinin üst düzey temsilcilerinin yanı sıra Dünya Ekonomik Forumu (WEF) ve ABD Ticaret Odası gibi kurumların yönetim kurulu başkanları da katıldı.

 

Toplantı hakkında görüşlerini ifade eden Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut; “Bu toplantının yatırımcı açısından çok önemli bir mesajı var:  30 Mart'ta yine Amerika'da Cumhurbaşkanımızın katılımlarıyla yapılan toplantıda ABD'li yatırımcılar tarafından teşvik sistemine ilişkin dile getirilen hususların çoğu hükümetimiz tarafından son teşvik düzenlemesinde dikkate alındı. Sadece 6 ay içerisinde yatırımcıların bu kadar kapsamlı isteklerine cevap verebilen çok fazla hükümet olmadığını bu firmalar da biliyor” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'deki Yatırımcılarla Buluşmasında Çekilmiş Fotoğrafı