7.12.2020

Elektrik Piyasası Kanunu’nda Yeni Düzenleme Yapıldı

​Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun ile Elektrik Piyasası Kanunu'nda değişiklik yapılmasına yönelik kanun 25 Kasım 2020'de Resmi Gazete'de yayınlandı.

10 seneden uzun süredir lisansı olmayan yenilenebilir enerji tesislerindeki belirsizlik yeni düzenleme ile çözülmüş oldu. Lisansı olmayan yenilenebilir enerji tesisleri, lisans döneminde elektrik piyasasında oluşan saatlik piyasa takas bedelinin yüzde 15'inin YEK Destekleme Mekanizmasına katkı payı olarak ödenmesi koşuluyla lisanslı üretime başlayabilecek.

Önemli bir başka değişiklik ise on senelik dönemin sonu itibarıyla mevcut lisanssız üretim faaliyeti kapsamındaki tesislerde mevcutta ABD doları/kWh olan fiyatların TL krş/kWcinsinden uygulanmaya başlamasıdır..  TL cinsinden fiyatlandırma, Temmuz 2021 tarihinden sonra üretime başlayan yenilenebilir enerji tesisleri için de geçerli olacak.

Temmuz 2021 tarihinden sonra faaliyete geçen yenilenebilir enerji santralleriTL cinsinden ifade edilmiş yerli aksam katkı fiyatlarından beş yıl süre ile yararlanabilecek. Şimdiye kadar TL cinsinden ifade edilmiş yerli aksam katkı fiyatlarından sadece lisanslı yenilenebilir enerji tesisleri yararlanabiliyordu.

Yeni düzenlemeye göre, 2025 yılının sonuna kadar faaliyete geçecek enerji santrallerinde kamu arazisinin kullanımına ilişkin kiralama ve kullanma izni vb. bedellerde yüzde 85 indirim uygulanacak.

Elektrik Enerjisi Üretim Görseli