6.02.2014

Anadolu güneşine Çinli akını

Sabah - ABD'li ve Alman devlerin Anadolu'da güneş enerjisindeki rekabetine Çinliler de katıldı. Dünyanın en büyük güneş enerji şirketlerinden Zhongli Talesun, Türkiye'ye girme kararı aldı. Dünya genelinde 3 GW'lık kurulu gücü bulunan Zhongli Talesun Solar, İzmirli Ege Trade şirketiyle ortak oldu. Ege Trade'in Yöneticisi Mustafa Kürkan, "Anadolu Enerji adlı şirketimizle Çinli firma bir araya geldik. Yüzde 50'şer ortaklıkla Talesun Anadolu Solar Enerji'yi kurduk. İlk adımda güneş enerjisinden elektrik üretmek için birlikte proje geliştireceğiz" dedi.


Hisseleri Çin Borsası'nda işlem gören Talesun'un ABD, Almanya ve Avustralya'da üretim tesisleri bulunuyor. Kurulu parkı 3 GW'ın üzerinde olan Talesun'un Türkiye'de büyük projelere imza atacağını dile getiren Kürkan, "2015'e kadar ortaklarımızda 50 MW'lık bir üretim gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca önümüzdeki dönemde güneş paneli ve montaja yönelik bir üretim de olabilir" şeklinde konuştu.


Türkiye'de son dönemde güneşe yönelik üretim ve proje bazlı yatırımlarda Çinli şirketler dikkat çekiyor. 4.5 GW'lık kurulu parkı, 16 bin çalışanı bulunan dünyanın üçüncü büyük panel üreticisi Yingli Solar, Türkiye'ye geçtiğimiz yıl adım attı. Çin'de 4 tesisi bulunan Yingli, Özyeğin Üniversitesi kampusunun elektrik ihtiyacını karşılayan güneş panellerini tamamladı.

Güneş Paneli Görseli