16.04.2015

Mersin Akkuyu'da temel atıldı

Sabah - Akkuyu Nükleer Santrali'nin Deniz Yapıları İnşaatı temel atma töreni Mersin'de gerçekleştirildi. Törene katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çernobil ve Fukuşima'dan çıkarılan derslerle ve en yeni teknoloji ile Akkuyu'nun inşa edildiğini belirterek, "İnşallah bizden sonraki nesiller burada denize girecekler" dedi. Yıldız, nükleer hedefinden vazgeçilmeyeceğini söyledi.


Yıldız, liman ve deniz yapılarının temel atılmasıyla birlikte yeni bir sürecin başladığını söyledi. Dünyada elektrik tüketiminin yüzde 11'inin nükleerden sağlandığını, ABD ve Rusya'da oranın yüzde 19 olduğunu kaydeden Yıldız, "Halen ABD'de 100, Rusya'da 39 santral var. Her iki ülkede 5'er tane de inşa halinde" dedi. Almanya'da 17 santralin 8'inin devreden çıkarılırken 9'unun devrede kaldığını ifade eden Yıldız, "Fukuşima aynen Çerbobil'de olduğu gibi nükleer santral teknolojisini etkileyen deneyimlerdendir. Akkuyu da bundan dersini almıştır. Güvenlik diğer bütün yapılardan daha öne geçmiştir" dedi. Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer Akkuyu devrede olmuş olsaydı, 15 milyon nüfuslu İstanbul'un tüm, Türkiye'nin ise ihtiyacı olan olan elektriğin yüzde 28'ini karşılayabilecekti. 14 milyar dolarlık daha az doğalgaz ithal etmiş olacaktık. 22 milyar dolarlık yekpare bir yatırım yapılacak".


Avrupa'nin en önemli turizm merkezlerinin Paris, Londra ve Madrid olduğunu anlatan Yıldız, "Paris'te 50 kilometre alanında 7 tane nükleer güç santrali var. Onların turistine bir şey olmuyorken, bizim turistlerimize de bir şey olmaz. Gerek tsunami gerek deprem gerekse uçak çarpışma testlerini tamamlamış bir yapıdan bahsediyoruz. ÇED çalışması tamamlandı. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu da inşaat izniyle alakalı evrakı değerlendirecek ve 2016 sonunda inşallah büyük bir temel atma ile çalışmalar tamamlanacak..", dedi.

Mersin Akkuyu'da Temel Atma Görseli