17.07.2012

Japon bankacılık devi BTMU, Türkiye’de

Star - Japonya’nın en büyük bankası Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ (BTMU), 300 milyon ABD doları sermayeyle Türkiye’de banka lisansı başvurusu yapacak.

BTMU, bankacılık ruhsatı için Ağustos ayında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) başvuracağını açıkladı. BTMU, Türkiye’de kuracağı “Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Türkiye Anonim Şirketi” ile BDDK’nın onay vermesi halinde Ekim 2013’te faaliyete geçmeyi planlıyor. T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’yla (TYDTA) birlikte düzenlenen basın toplantısında, BTMU Avrupa, Orta Doğu ve Afrika CEO’su Shoji Nakano, Türkiye’de 300 milyon ABD doları ödenmiş sermaye ile faaliyete başlayacaklarını belirterek, ileride bu sermayenin artırılabileceğini de kaydetti.

Nakano, “Türkiye’de BTMU, toptan ticari bankacılık alanında faaliyet gösterecek. Önümüzdeki 3-5 yılda Türkiye’ye verdiğimiz kredileri üç katına çıkarmayı, 5 milyar ABD dolarına ulaşmayı planlıyoruz” dedi. Nakano, BTMU’nun, Türkiye’de varlık gösteren pek çok Japon şirketini desteklemeye devam ettiğini ve Japon şirketlerin % 85’ini hedeflediklerini kaydetti. Türkiye’nin bölgede bankacılık lisansı için başvuru yaptıkları tek ülke olduğunu da kaydeden Nakano, şu aşamada bölgede başka bankacılık lisansı için başvuru yapmayı düşünmediklerini belirtti. Japon şirketler açısından Türkiye’nin hem coğrafi konumu, hem de genç nüfusundan dolayı yeni yatırımlar için iyi bir merkez olduğunu kaydeden Nakano, Türkiye’de otomotiv sektörüyle ilgili bir şeyler yapılabileceğini, otomotiv parçalarının burada üretilebileceğini, ayrıca kozmetik ve medikal cihazların da ayrı bir alan oluşturabileceğini ifade etti. Türkiye’de şu anda 8 kişinin çalıştığını aktaran Nakano, BDDK’ya yapılacak başvurunun sonuçlanmasıyla birlikte 30 kişilik istihdam yaratacaklarını söyledi.


T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı da Uzakdoğu’dan başka bankalarla da çalışmaların olduğunu belirterek, “Mutabakat zaptı imzaladığımız bir banka var. Yakın zamanda protokol imzalayacağımız bir başka banka daha var” dedi. Japonya’nın en büyük bankası olan BTMU, 40 ülkede 500’den fazla şube ile faaliyet gösteriyor ve yaklaşık 36 bin kişiyi istihdam ediyor. Banka, dünyanın en büyük 11’inci bankası konumunda.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ; türkiye; tydta; başbakanlık yatırım; btmu; ilker aycı; türkiye bankacılık sektörü