18.11.2011

TPAO, Akdeniz'de dev ortağını buldu

Yeni Şafak - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), dünyanın en büyük petrol şirketlerinden Shell ile Antalya açıklarında sondaj çalışması gerçekleştirmek için prensipte anlaştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Shell ile önümüzdeki hafta masaya oturacaklarını açıkladı.

Anlaşma kapsamında Antalya açıklarında Türkiye'nin münhasır ekonomik bölgesi içinde sondaj yapılacak. 2500 metre deniz derinliğine sahip olan bölgede sondaj masraflarını Shell karşılayacak. Sondajı yapacak dev platformu Shell getirecek. Petrol bulunması durumunda milyar doları bulabilecek yatırımları Shell üstlenirken, petrol % 50-50 paylaştırılacak. Uluslararası sularda bir sondaj maliyetinin 300 milyon ABD dolarını aşacağı belirtiliyor.

Konuyla ilgili konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TPAO ile Shell arasındaki iş birliği anlaşmasının önümüzdeki hafta içinde imzalanacağını söyledi. Yıldız, “Hem topraklarımızda hem de denizde petrol ve doğal gaz aramacılığıyla ilgili yeni bir anlaşmaya imza koyacağız. Shell ile bunun için önümüzdeki hafta masaya oturacağız. Bu da uluslararası bir sermayedir” diye konuştu.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; enerji sektörü; tpao; türkiye petrolleri; türkiye karadeniz petrol; akdeniz petrol; türkiye petrol rezervi; akdeniz sondaj; shell