21.09.2012

İngiliz enerji şirketi, Samsun'da rüzgârdan elektrik üretecek

Zaman - Türkiye'de güneş ve rüzgâr santralleri alanında daha fazla yatırım yapmayı planlayan İngiltere merkezli RES Anatolia, önümüzdeki 10 yıl içerisinde portföyünü her yıl 50-100 MW arasında büyütmeyi amaçlıyor. Firma böylece Türkiye'deki rüzgâr enerjisi piyasasının yüzde 5'ine sahip olmayı hedefliyor.

Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya Pasifik'te güneş ve rüzgâr enerjisi projeleri gerçekleştiren RES Anatolia, Havza'ya kuracağı rüzgâr santrali için çevre etüdünü tamamladı. 2016 yılında faaliyete geçecek olan santralin inşaatına 2014 yılının ilk yarısında başlanması planlanıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) toplamda 170 MW'lık enerji üretim lisansı alan RES Anatolia'nın portföyüne eklenecek olan Havza Rüzgâr Santrali, şirketin Karadeniz Bölgesi'ndeki ilk yatırımı olacak. Rüzgâr santrali, yıllık 126 GW'lık elektrik üretecek ve yatırım maliyeti yaklaşık 75 milyon avro olacak. Havza'da kurulacak rüzgâr santrali ile 69 bin hanenin ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretilmesi ve yılda 76 bin ton karbondioksit emisyonunun önlenmesi hedefleniyor.

RES Mediterranean CEO'su Jean-Marc Armitano, Türkiye'nin istikrarlı bir şekilde büyüyen bir ülke olduğunu ifade ederek, Türkiye'de uzun vadeli planları olduğunu belirtti. Türkiye'de de portföylerini 10 yıl boyunca her yıl 50-100 MW artırmak istediklerini söyleyen Armitano, Türkiye'deki rüzgâr enerjisi piyasasının yüzde 5'ine sahip olmayı amaçladıklarını söyledi. Proje finansmanının yüzde 30 ila 50'sini şirketin öz kaynaklarından sağlayacaklarını belirten Armitano, kalan kısmın yerel bankalardan uzun vadeli borçlanma ile temin edileceğini dile getirdi.

Toplamda 20 şubesi bulunan firma, şu an 170 MW'lık rüzgar üretim lisansına sahip. Dünyada ise 6 bin MW'ın üzerinde rüzgâr enerjisi kapasitesine sahip tesisleri bulunuyor.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; enerji sektörü; yenilenebilir enerji; türkiye rüzgar potansiyeli; res group; res enerji; res samsun