23.02.2012

Türkiye-Çin nükleer görüşmeleri başlıyor

Hürriyet Daily News – Türkiye ile Çin arasında Türkiye’de nükleer santral yapımı konusundaki görüşmelere kısa süre içinde başlanacak. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, resmi bir ziyaret için Türkiye’de bulunan Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Şi Cinping’in de katıldığı Türk-Çin İş Forumu toplantısının ardından basına yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 2023 yılı hedefleri arasında toplam 3 nükleer santral kurulması bulunduğunu hatırlatarak, “Çin ile nükleer enerji konusunda görüşmelere yakında başlayacağız..”, dedi.


Babacan, Türkiye’nin üçüncü nükleer santralinin Kırklareli’nin İğneada beldesinde inşa edilmesinin planlandığını sözlerine ekledi. Mersin’in Akkuyu körfezinde kurulacak nükleer santralin yapımı konusunda Rusya ile anlaşan Türkiye, Sinop’ta kurulması öngörülen ikinci nükleer santral için ise Güney Kore ve Japonya ile görüşüyor.


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen Türk-Çin İş Forumu’nda bir konuşma yapan Çin Devlet Başkan Yardımcısı Şi Cinping de, Türkiye ile Çin arasındaki stratejik işbirliğine vurgu yaparak, Çinli firmaların geçtiğimiz 10 yılda Türkiye’de toplam 10 milyar dolar tutarında altyapı projesine imza attıklarını söyledi. Ziyareti süresince Türk ve Çin firmaları arasında 29 anlaşmaya imza atıldığını söyleyen Cinping, anlaşmaların toplam değerinin 1.4 milyar doları bulduğunu söyledi.

 

Türkiye’nin bölgesinde oynadığı aktif rol ve dinamik bir güç haline gelmesinden övgüyle bahseden konuk devlet başkanı yardımcısı, Türkiye-Çin stratejik işbirliğinin güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; çin; türkiye-çin ticaret; türkiye nükleer santral; türkiye çin nükleer; ali babacan; şi cinping