29.04.2023

Akkuyu Nükleer Santral Statüsü Kazandı

​​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin, 28 Nisan'da Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) 1. Nükleer Yakıt Getirme Töreni'ne video konferansla katıldılar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi: "Nükleer yakıtın tesis sahasına getirilmesi, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde üretim aşamasına geçmeden önceki son adımdır. Nükleer yakıtların hava ve deniz yoluyla güç santralimize getirilmesinin ardından Akkuyu, nükleer santral statüsünü kazanmıştır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin dünya çapında nükleer güce sahip ülkeler ligine 60 yıllık bir aradan sonra katıldığını sözlerine ekledi.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Komisyonunun geçen yıl nükleer enerjiyi yeşil enerji olarak değerlendirmesinin ardından bu konudaki tereddütleri giderdiğini ve tüm reaktörler faaliyete geçtiğinde nükleer santralin Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacağını vurguladı.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali, dört reaktörü ve toplam 4.800 megavat kurulu kapasitesiyle Rusya ve Türkiye'nin en büyük ortak yatırımı olarak öne çıkmaktadır. Nükleer güç santralinin ilk ünitesinin bu yılın sonlarında faaliyete geçmesi planlanırken, kalan üniteler 2028 yılına kadar kademeli olarak devreye alınacaktır.

" src=
Türkiye; Akkuyu Nükleer Güç Santrali; Recep Tayyip Erdoğan; Vladimir Putin