4.10.2023

Amazon 100 Milyon ABD Dolarının Üzerinde Yatırımla Türkiye’deki İlk Lojistik Merkezini Açtı

​Amazon'un Türkiye'deki ilk lojistik merkezinin resmi açılış töreni TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu, Amazon Avrupa ve Kuzey Amerika Operasyonlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Stefano Perego, Amazon Türkiye Operasyonlar Genel Müdürü Hakan Karadoğan ve Amazon Türkiye Ülke Müdürü Richard Marriott'ın katılımıyla gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılış töreni için gönderdiği mesajda 100 milyon ABD dolarının üzerinde bir yatırım teşkil eden yeni lojistik merkezinden memnuniyet duyduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesajında şunları kaydetti: “Ülkemizdeki ticari faaliyetlerine beş yıl önce başlayan Amazon Türkiye'nin bugün 45.000 müteşebbisle birlikte 500 milyon Avro değerinde bir ihracat başarısını yakalaması, her türlü takdiri hak etmektedir. Temennimiz; istihdam sağlayan, katma değer üreten bu tür yatırımların daha da artmasıdır. Son 21 yılda 255 milyar ABD dolarının üzerinde uluslararası doğrudan yatırım çekmiş bir ülke olarak yerli-yabancı sermaye ayrımlarını kabul etmiyoruz." Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkenin dinamik ekonomisinin potansiyelini en üst düzeye çıkarırken Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen kişi ve şirketlere sürekli destek olmanın sorumluluğuna vurgu yaptı. Erdoğan ayrıca Türkiye'nin kalkınma yolcuğunda bugüne kadar kritik rol oynayan uluslararası yatırımların, “Türkiye Yüzyılı" olarak tanımlanan Türkiye'nin geleceğinde de lokomotif görevi üstleneceğine olan inancını vurguladı.

İmza töreninde konuşma yapan Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank ise şunları kaydetti: “Amazon özellikle KOBİ ölçeğindeki şirketlerin işlerini büyütmeleri için önemli katkılar sağlıyor. Amazon Türkiye'nin Ticaret Bakanlığımızla yürüttüğü BiTıklaİhracat programını da çok kıymetli buluyorum. Hangi ölçekte olursa olsun işletmelerimiz ilk kez ihracatlarını gerçekleştiriyor, küresel pazarlara erişiyorlar. Bugün resmi olarak açılışını yapacağımız lojistik merkeziyle şirketin Türkiye'deki istihdamı daha da artacak."

Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu konuşmasında şunları ifade etti: “2018 yılından bu yana faaliyet gösteren Amazon'un, Türkiye'deki ilk lojistik merkezi yatırımını 2022 yılı Mart ayında Sayın Perego ile kamuoyuna duyurmuştuk. Yatırım Ofisi olarak Amazon ekipleri ile tüm süreç boyunca yakın ve sıkı bir çalışma yürüttük. Bugün bu teknolojik tesisin açılışını gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu tesisin, yatırım değeri, sağlayacağı istihdam, oluşturacağı iş hacmi, çevrimiçi ihracata yapacağı katkı ve Türkiye'deki tedarikçilerin küresel pazarlara erişimi için sunacağı imkan açısından önemi olduğunu düşünüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, ülkemizin sürekli gelişen lojistik altyapısı, dijitalleşen ekonomisi ve hızla büyüyen e-ticaret sektörü daha fazla yatırım için fırsat oluşturmaktadır. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında açıklanan bu kıymetli yatırım vesilesiyle Amazon ailesini tebrik eder, Türkiye Yüzyılı'nı yatırım yüzyılı yapma hedefimizde bizimle beraber oldukları için kendilerine teşekkür ederiz."

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Amazon Avrupa ve Kuzey Amerika Operasyonlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Stefano Perego şunları ifade etti: “Amazon, faaliyet gösterdiği ülkelerde yıllardır yerel kalkınmaya katkıda bulunarak birçok istihdam olanağı ve ekonomik fırsat yaratıyor. Mutlulukla dile getirmek istiyorum ki Türkiye de bu ülkelerden bir tanesi. Türkiye'de faaliyete başladığımız 2018 yılından bu yana 5,2 milyar TL üzerinde yatırım yaptık ve halihazırda binden fazla kişi istihdam ediyoruz."

Amazon Türkiye Operasyonlar Genel Müdürü Hakan Karadoğan Amazon'un sunduğu modern ve güvenli çalışma koşulları hakkında bilgiler vererek şunları söyledi: “Türkiye'de açtığımız ilk lojistik merkezimiz, ülkemize olan bağlılığımızın bir göstergesi. Artan müşteri talebinin karşılanması konusunda önemli katkılar sağlayan merkezimiz, içinde mühendislik, bilişim teknolojileri (IT) ve operasyonel rollerin de bulunduğu geniş bir yelpazede istihdam olanakları sağlıyor. Amazon'da çalışanlarımızın refahı, iş modelimizin temelinde yer alıyor ve güvenlik, kapsayıcılık ve saygıya dayalı bir çalışma ortamını teşvik ediyoruz."

Açılış törenine katılan Amazon Türkiye Ülke Müdürü Richard Marriott da büyük bir başarıyı duyurdu. Marriott, Türkiye'de Amazon'da satış yapan KOBİ'lerin sayısının 2022 yılında yüzde 50'den fazla artarak 45.000'in üzerine çıktığını ve ihracat hacminin ise 500 milyon Avro olduğunu ifade etti.

Amazon'un İstanbul, Tuzla'da bulunan lojistik merkezi, faaliyete başladığı Eylül 2022'den bu yana yüzlerce yeni istihdam fırsatı yaratırken, Türkiye'deki KOBİ'lerin işlerini büyütmesine de önemli katkılar sağlıyor.
" src=
amazon; technology; logistics; infrastructure