12.10.2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye-Afrika 4. İş ve Ekonomi Forumu’nda konuştu

​Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye-Afrika 4. İş ve Ekonomi Forumu'nda konuştu. Eşit ortaklığın desteklenmesi hususunda Türkiye'nin göstermiş olduğu bağlılığa vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Afrika arasında ticaretten yatırımlara, kültürden eğitime kadar çeşitli sektörlerde güçlenerek devam eden ilişkilerin altını çizdi.

İlişkilerin geleceğine dair olumlu hissiyatta olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şunları ekledi: “Afrika'yla her alanda ilişkilerimizin günden güne geliştiğini büyük bir mutlulukla müşahede ediyoruz. Önümüzdeki dönemde Afrika kıtası serbest ticaret alanının, ticaret ve yatırımlar bakımından önemli fırsatlar doğuracağına inanıyoruz."

Türkiye'nin 2003 yılında uygulamaya konan Afrika ile ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi stratejisinin önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2005 yılının da Türkiye'de “Afrika Yılı" ilan edilerek ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açıldığının altını çizdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şunları ekledi: “Bu zamana kadar düzenlemiş olduğumuz üç Türkiye-Afrika İş Birliği Forumu'nda Afrika kıtasıyla iş birliğine verdiğimiz önemi açık bir şekilde sergiledik."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kıtada 41 ülke ve 62 noktaya uçuş gerçekleştirerek Afrika kıtasını dünyaya bağlayan Türk Hava Yolları'nın üstlendiği role de vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin ileri teknoloji alanındaki kabiliyetlerine vurgu yaparak şunları ifade etti: “Türkiye, insansız hava araçlarında dünyanın ilk üç ülkesinden birisidir. Akıncı'yla yakaladığımız ivmeyi, Kızılelma ile bir üst lige taşıyoruz. Savaş gemisi teknolojisinde de kendi gemisini tasarlayan, geliştiren, inşa ve idame edebilen on ülke arasındayız. Barış ve güvenliğin, kalkınmanın temel şartı olduğu şiarıyla bu alandaki tecrübemizi Afrikalı kardeşlerimizle de paylaşmaya hazırız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Afrika'daki büyükelçilik sayısını 44'e çıkardığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şu şekilde devam etti: “Ankara'da 38 Afrika ülkesinin büyükelçisine ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Ticaret müşavirliklerimizin sayısı yakında 31'e ulaşacak. Toplam 48 Afrika ülkesiyle iş konseyleri kurduk. Yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşması olan ülke sayısı 32'ye çıktı. Ticaretten yatırıma, kültürden eğitime Afrika'yla her alanda ilişkilerimizin günden güne geliştiğini büyük bir mutlulukla müşahede ediyoruz. Önümüzdeki dönemde Afrika kıtası serbest ticaret alanının, ticaret ve yatırımlar bakımından önemli fırsatlar doğuracağını değerlendiriyoruz."
" src=
Türkiye-Africa Business and Economic Forum; Recep Tayyip Erdoğan