16.10.2023

Türkiye Yüzyılı Yatırım Resepsiyonları Abu Dabi’de Devam Ediyor

​Yatırım Ofisi tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümü vurgusuyla düzenlenen “Türkiye Yüzyılı Yatırım Resepsiyonları" serisinin 12. toplantısı 16 Ekim'de Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi'de düzenlendi.

Türkiye'nin Abu Dabi'deki Büyükelçiliğinde Yatırım Ofisi ve BAE Uluslararası Yatırımcılar Konseyi (UAEIIC) ortaklığında düzenlenen resepsiyona Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, Türkiye'nin BAE Büyükelçisi Tugay Tunçer, Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu ve UAEIIC Genel Sekreteri Jamal Alijarwan katılırken, iki ülkeden iş insanları ve bürokratlar da organizasyona yoğun ilgi gösterdi.

Resepsiyonda Türkiye'nin dayanıklı ekonomisine vurgu yapan Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank şunları ifade etti: “Türkiye'nin ekonomisi son yirmi yılda pandemi, savaş ve enerji krizleri de dahil olmak üzere çeşitli zorlukları başarıyla atlattı. Türk üreticileri dünyanın her köşesinde gösterdikleri performansla yurt içi ve yurt dışı taahhütlerini başarıyla yerine getirerek Türkiye'nin, her ülke için güvenilir bir ortak olmasını sağladı." Türkiye'de faaliyet gösteren 80.000 uluslararası şirketin varlığının önemine de değinen Varank, bunun Türk ekonomisinin ne kadar güçlü olduğunun bir göstergesi olduğuna işaret etti. Varank, sözlerine son verirken BAE yatırımcılarına Türkiye'nin ekonomik kalkınması için gösterdikleri kıymetli ortaklıklarından dolayı teşekkürlerini sundu.

Türkiye'nin Abu Dabi Büyükelçisi Tugay Tunçer ise özellikle enerji sektöründeki güçlü ikili ilişkilere vurgu yaptı. Tunçer şunları ifade etti: “Son iki yılda Türkiye ve BAE'nin icra ettiği yakın iş birliği sayesinde çeşitli sektörlerde Temmuz 2023 itibarıyla toplam 15,7 milyar ABD doları değerinde 40 anlaşmaya imza atıldı. Türkiye 2023 yılında BAE'nin ilk beş ticaret ortağı arasında yer alırken BAE de aynı dönemde KİK ülkeleri arasında Türkiye'nin birinci ticaret ortağı olmuştur." Tunçer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Abu Dabi'yi ziyaretinin akabinde sonraki ay her iki ülkenin ticaret bakanlarının katılımıyla Türkiye-BAE Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi'nin ilk kez toplanacağını da bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'nin kat ettiği önemli gelişmelere vurgu yapan Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu son yirmi yılda Türkiye'nin yıllık ortalama büyüme oranının yüzde 5,4 olarak kaydedildiğini ifade etti. Dağlıoğlu, Türkiye'nin 2002 yılında yüzde 0,5 olan küresel ticaretteki payının günümüzde yüzde 1'e çıktığını kaydetti. Dağlıoğlu sözlerine şunları da ekledi: “ Türkiye 2002'den bu yana 250 milyar ABD dolarından fazla uluslararası doğrudan yatırım aldı. 2002 yılında 5.600 olan Türkiye'deki uluslararası şirket sayısı 80.000'e ulaştı." Dağlıoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde hayata geçirilen Türkiye Yüzyılı vizyonuyla Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında konumlandırılmasının amaçlandığını vurgularken, küresel şirketleri Türkiye'ye yatırım yapmaya ve buradaki potansiyeli keşfetmeye davet etti.

Resepsiyonun yanı sıra, Mustafa Varank ve lojistik, enerji, konaklama, bilişim, finansal hizmetler ve üretim alanlarında BAE'de faaliyet gösteren 30'a yakın firma ve kamu kurumu temsilcilerinin katılımıyla soru-cevap oturumunun yer aldığı bir yuvarlak masa toplantısı da düzenlendi. 
" src=
Türkiye Century Investment Receptions; Türkiye; United Arab Emirates