29.09.2023

Uluslararası Kuruluşlardan Türkiye’nin Büyüme Tahmininde Yukarı Yönlü Revizyonlar

​Uluslararası kuruluşlar, Türkiye'nin büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize ederken ülke ekonomisindeki olumlu görünüme işaret etti. Fitch Ratings, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nun Eylül 2023 sayısında Türkiye ekonomisinin 2023 yılına ilişkin büyüme tahminini yüzde 2,5'ten yüzde 4,3'e yükseltti. Rapor kapsamında 2024'te yüzde 3 ve 2025'te 3,4 büyüme öngörüldü. Fitch Ratings ikinci çeyrekte görülen güçlü büyümeye vurgu yaparken yatırım, hükümet harcamaları ve tüketimdeki artışın, ekonomide çeyreklik bazdaki büyümenin iticisi olduğunu ifade etti.

Fitch Ratings Türkiye'nin kredi notunu “B" olarak teyit ederken not görünümünü iki yıl sonra “negatif"ten “durağan"a çıkardı.

Benzer şekilde, Moody's de Küresel Makro Görünüm 2023-2024 raporu Ağustos sayısı kapsamında Türkiye'nin 2023 yılı için yüzde 2,6 olan büyüme tahminini yüzde 4,2 olarak revize etti.

Standard & Poor'un Ekonomik Görünüm Gelişmekte Olan Piyasalar raporunda önceki projeksiyonlarını yukarı yönlü revize ederek Türkiye ekonomisinde 2023 yılında yüzde 3,5 büyüme tahmin ettiğini duyurdu. Türkiye'nin ekonomik kalkınmasındaki olumlu görünümün devam edeceğine işaret eden S&P, 2024 yılı büyüme tahmininin de yüzde 2,3'e yükseltildiğini kaydetti.

Buna ek olarak, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), önceden yüzde 2,5 olarak açıkladığı Türkiye'nin GSYH büyüme tahminini 2023 yılı için yüzde 3,5, 2024 için ise yüzde 3 olarak revize etti.

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) de küresel ekonomi ve G20 ekonomilerine dair analiz ve projeksiyonlara yer veren en son Geçici Ekonomik Görünüm raporunu yayınladı. Rapora göre, Türkiye'nin GSYH'sinin 2023'te yüzde 4,3, 2024'te ise yüzde 2,6 büyüme göstermesi bekleniyor.

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Türkiye'de yürütülen programların artırılmasına yönelik planlarını duyurdu. Dünya Bankası, devam etmekte olan 17 milyar ABD doları tutarındaki programa ek olarak, önümüzdeki üç yıl içinde 18 milyar ABD doları tutarında yeni operasyonlar ile program hacmini toplam 35 milyar ABD doları seviyesine çıkarmayı hedefliyor. Bu operasyonlar, hükümete doğrudan kredi verilmesiyle özel sektörün desteklenmesine odaklanacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası'nın Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına olan bağlılığının takdir edildiğini ifade etti. Bakan Şimşek, sosyal medya platformu X'te şu paylaşımda bulundu: “Dünya Bankası'nın Türkiye'ye olan ilgisini önemli ölçüde artırma kararı, orta vadeli ekonomik programımızın bir diğer onayıdır. Banka, önümüzdeki üç yıl içinde Türkiye'nin kamu ve özel sektörüne sağladığı finansmanı ikiye katlayarak 35 milyar ABD dolarına çıkarmayı planlıyor."
" src=
TürkiyeFitch Ratings; Moody's; Standard & Poor's; European Bank for Reconstruction and Development; Organization for Economic Co-operation and Development; World Bank