16.03.2023

BAE ve Türkiye Ekonomik Ortaklık Anlaşması İmzaladı


BAE ve Türkiye, Abu Dabi'de BAE Ekonomi Bakanı Abdullah bin Touq Al-Marri, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Thani bin Ahmed Al-Zeyoudi ve Türkiye Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması (CEPA) ve Serbest Ticaret Anlaşması imzaladı.

İmza töreninde video konferans yoluyla konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ortaklık anlaşmasının tarihi öneme sahip olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Avrupa'dan Kuzey Afrika'ya, Rusya'dan Körfez bölgesine uzanan, temelleri sağlam bir ekonomik köprü kuracağız. Anlaşmanın kapsayıcı yapısı sayesinde önümüzdeki beş yılda ticaret hacmimizi 25 milyar dolar civarına çıkaracağımıza inanıyorum."

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, anlaşmaya ilişkin yorumlarını şu şekilde dile getirdi: "Bu anlaşma, ikili ticaret hacminin ve yatırımların en üst düzeye çıkarılmasına yardımcı olacak ve her iki ülke için de faydalı olacaktır." Anlaşma, BAE'de yaklaşık 25.000 ve Türkiye'de 100.000 kişilik istihdam yaratacak. Tüm prosedürler onaylandıktan sonra yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Kaynak: Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı ​

" src=
The UAE; Türkiye; Comprehensive Economic Partnership Agreement