10.09.2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan Hindistan’da 18’incisi Düzenlenen G20 Zirvesi’ne Katıldı

​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de “Tek Yeryüzü, Tek Aile, Tek Gelecek" temasıyla düzenlenen 18'inci G20 Zirvesi'ne katıldı.

Zirve kapsamında yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'nin çevresel sorunlarla mücadelede gösterdiği çabaya vurgu yaparak Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'na sağladığı önemli katkıları dile getirdi. Erdoğan, Türkiye'nin 2053 yılına kadar net sıfır emisyonun sağlanması ve yeşil kalkınma hedeflerine de vurgu yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde hayata geçirilen Sıfır Atık Projesinin beş prestijli ödüle layık görülerek uluslararası alanda tanındığını da sözlerine ekledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan zirve kapsamında şunları da ifade etti: “Geniş bir alanda hayata geçirdiğimiz projelerle daha yeşil, daha temiz, daha yaşanabilir bir Türkiye ve dünya için durmak bilmeden çalışmaya devam ediyoruz."

Zirve sonrası düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha adil bir dünya yönetimi anlayışını destekleyen Türkiye'nin gündeminde de büyük yer edinmiş olan küresel trajedilere ilişkin derin endişelerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüz binlerce kişinin canına mal olan Rusya - Ukrayna savaşının bitirilmesi için Türkiye'nin gösterdiği çabaların da altını çizdi. Türkiye'nin Rusya ve Katar ile kurmuş olduğu iş birliğine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, gıda sıkıntısı çeken Afrika ülkelerine 1 milyon ton tahılın ulaştırılmasının hedeflendiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fas'ta meydana gelen depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diledi ve Türkiye'nin gerekli tüm yardımı sağlamak için hazır olduğunun altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan zirve boyunca aralarında Japonya Başbakanı Kishida Fumio, Birleşik Arap Emirlikleri Başbakanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan, Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ve Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga'nın bulunduğu pek çok dünya lideriyle ikili görüşmelerde bulundu.

Zirve kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye, Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Avustralya'dan oluşan bölgeler arası istişare platformu MIKTA üyesi ülkelerin devlet başkanlarıyla da bir araya geldi. Uluslararası kuruluşlar tarafından kapsayıcı, etkili, hesap verebilir, demokratik ve adil yaklaşımların benimsenmesinin kritik önemine vurgu yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan “MIKTA ülkeleri küresel gıda krizinin çözülmesi ve çeşitli zorluklarla mücadelede iş birliği için olumlu katkılar sağlayacaktır." sözleriyle platforma olan inancını ifade etti.
​​​
" src=
Türkiye; Recep Tayyip Erdoğan; G20; MİKTA