14.07.2020

Sanayi Üretimi ve Toplam Ciro Endeksi Mayıs Ayında Yükseldi

​​Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye'nin sanayi üretiminin Nisan ayına göre yüzde 17,4 arttığını açıkladı. Sektör bazında bakıldığında, Mayıs 2020'de Nisan rakamlarına göre imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 19,3, elektrik, gaz, buhar ve klima üretim ve dağıtım sektörü endeksi yüzde 4,9, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi ise yüzde 4,5 arttı.

TÜİK, Mayıs ayında Türkiye'nin toplam ciro endeksinin aylık yüzde 12,5 artış gösterdiğini de açıkladı. Ciro endeksine katkıda bulunan sektörler sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri oldu. Verilere göre, ”Aylık bazda rakamların dağılımı, Mayıs ayında sanayinin yüzde 15,7, inşaatın yüzde 8,3, ticaretin yüzde 14,3 ve hizmet sektörünün yüzde 2,2 arttığını gösteriyor.”  

Rakamlar üzerine yorum yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bu sonuçların pandeminin ardından Türkiye'de “V” şeklinde toparlanmanın bir göstergesi olduğunu söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da Türkiye'nin sanayi üretim rakamlarına ilişkin bir açıklama yaptı. “Mayıs ayında sanayi üretimi beklentilerimiz dahilinde yıllık bazda azalmasına rağmen, Nisan ayına göre yüzde 17,4 arttı,” dedi. ​
Dişli Çark Görseli