18.01.2024

Türk Birleşme ve Satın Alma Sektörüne Uluslararası İlgi Sürüyor

​Deloitte Türkiye'nin, geçtiğimiz günlerde yayımladığı 2023 yılı birleşme ve satın alma (M&A) raporu, küresel çapta birleşme ve satın alma işlemlerinin hem hacminin hem de sayısının azaldığını ortaya koydu. Rapor, ekonomik gerilemenin sebebini artan borçlanma maliyetleri, yüksek enflasyon ve jeopolitik gerilimler gibi bir dizi zorlayıcı duruma bağladı.

Ancak bu zorluklara rağmen, 2023 yılında Türkiye'deki toplam birleşme ve satın alma faaliyetleri dikkat çekici bir düzeyde ilerledi ve uluslararası yatırımcıların önceki yıllardaki ilgileri devam etti. Bu katılım, toplam 5,2 milyar ABD doları tutarında 96 işleme ulaştı.

Enerji sektörü, 31 işlemde 570 milyon ABD doları miktarında işlem hacmi açıkladı ve yıllık toplam işlem hacminin yüzde 18'ini oluşturarak işlem hacminde ilk sıraya yerleşti. Enerji sektörü; mikro mobilite, depolama ve enerji geçişi gibi temalarla ilgili işlemleri içeren, yenilenebilir enerjiye odaklanan bir ekosistemin ortaya çıkışına tanık oluyor.

Sanayi sektörü; stratejik konum, nitelikli ve rekabetçi iş gücü, uygun maliyetli üretim ve güçlü bir endüstriyel temel dahil olmak üzere stratejik yatırımcılara etkili avantajlar sunan Türk birleşme ve satın alma sektörünün temel taşı olmaya devam ediyor.

Yılın en önemli işlemi ise risk sermayesi yatırımcılarının Getir'e 500 milyon ABD doları miktarında yatırım yaparak yıllık toplam işlem hacminin yüzde 6'sını oluşturması oldu.
" src=
Türkiye; M&A; Finansal Yatırımlar