12.01.2024

Türkiye ve Birleşik Krallık, JETCO Protokolü ve Ticari İş Birliği Mutabakat Zaptı ile Ekonomik Bağlarını Güçlendiriyor

​Türkiye ve Birleşik Krallık, Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi (JETCO) için bir protokol ve üçüncü ülkelerle iş birliğini teşvik etmeyi amaçlayan bir Mutabakat Zaptı (MoU) imzaladı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Birleşik Krallık Uluslararası İş ve Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kemi Badenoch, DEİK ve MÜSİAD iş birliğiyle İstanbul'da düzenlenen JETCO toplantısında stratejik ortaklık ve işbirliklerinin geliştirilmesine değindi.

Toplantı sonuçlarını değerlendiren Bakan Bolat, "Serbest ticaret anlaşmamızı geliştirme fırsatlarını, gümrüklerdeki iş birliği olanaklarını ve özellikle üçüncü ülkelerde müteahhitlik alanındaki iş birliği olanaklarını ele aldık." dedi.

2023 yılında Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki ikili ticaret hacmi yaklaşık 19 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiş ve Birleşik Krallık, toplam 12,4 milyar ABD dolarıyla Türkiye'nin en büyük dördüncü ihracat partneri olmuştur.

Türkiye'den Birleşik Krallık'a yapılan temel ihracatlar arasında altın, tekstil ve hazır giyim ürünleri, elektrikli ve elektriksiz makineler, motorlu taşıtlar ve bunların parçaları, demir ve çelik ürünleri, yalıtımlı teller, kablolar ve diğer elektrik iletkenleri yer alıyor.
" src=
Türkiye; Birleşik Krallık; JETCO; MoU