16.03.2023

Türk Hükümeti Deprem Sonrası Toparlanma İçin Yeni Tedbirleri Tanıttı

​Türkiye, 6 Şubat'ta meydana gelen büyük depremlerin ardından hükümetin arka arkaya açıkladığı büyük yardım ve teşvik paketleriyle ulusun yaralarını sarmak için çalışıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremin yaşandığı illerden üç milyon kişinin tahliye edildiğini, bölgede 433.000 çadır kurulduğunu, günlük 3,7 milyon sıcak yemek dağıtıldığını duyurdu.

Depremin yaşandığı illerde şu anda 1,5 milyon kişi çadır kamplarda, 53.000 kişi geçici konteynerlerde, 123.000 kişi kamu tesislerinde ve 137.000 kişi otellerde barınıyor.

Şu ana kadar bir milyondan fazla depremzedeye hane başına 10.000 TL acil yardım paketi sağlanmıştır. Evleri kullanılamaz hale gelen vatandaşlar, 15.000 TL taşınma yardımı ve 3.000-5.000 TL arası kira yardımı almaya devam ediyor.

Afet sonrası konut ve yerleşim kalkınma programı kapsamında, Kahramanmaraş ve Adıyaman'daki konutların temel atma töreni Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, programa ilişkin yaptığı açıklamada, yeni konutların zeminden en fazla 3-4 kat yükseklikte güvenli alanlarda inşaedileceğini vurgulayarak,: "Şehir merkezindeki konutve ticari alanları depreme dayanıklı bir şekilde onarırken, yeni konutlarımızı da sosyal olanaklara sahipsakin yerleşimler olarak planlıyoruz." Dedi. Türkiye, deprem bölgesinde bir yılda 319.000 konut olmak üzere toplam 650.000 konut inşa etmeyi planlıyor.

Bununla birlikte, Hazine ve Maliye Bakanlığı, bölgedeki mali koşullarırahatlatmak ve afetin olumsuz etkilerinihafifletmek amacıyla bir dizi düzenlemeduyurdu.

Bu kapsamda, bankaların kart limitlerini belirlerken dikkate aldığı limitler artırılacak. İlk yıl kişinin aylık ortalama net gelirinin dört katı olan toplam kart limiti, ikinci ve sonraki yıllarda sekiz katına çıkarılacak.

Depremden etkilenen vatandaşlar, işverenlerin başvurularına dayalı olarak kısa vadeli çalışma ödeneği alacak. Aynı zamanda, kısa vadeli çalışma ödeneği kriterlerini taşımayanlara da maddi yardım sağlanacaktır.

Deprem bölgesindeki esnaf ve zanaatkârlar, 250.000 TL'ye kadar 12 ay geri ödemesiz 60 ay vadeli kredi alabilecek ve kredinin yarısı Hazine tarafından karşılanacaktır. Bununla birlikte, esnafın iş faaliyetlerini sürdürebilmesi için 6.000 geçici iş yeri sağlanacaktır.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ise, depremin yaşandığı illerdeki yatırımlar için genel teşvik programları kapsamında yatırım teşvik belgeleri düzenlenmiştir. Yatırım süresi 6 Şubat'ta sona eren ve tamamlama vizesi verilmeyen projeler talep edilmeden tamamlanmış sayılacaktır.

Kaynaklar: hmb.gov.tr, afad.gov.tr, aa.com.tr​
" src=
recovery measures; President Recep Tayyip Erdoğan; financial aids