30.05.2023

Türkiye, Bölgesel Etkili Yatırım Merkezi Statüsüne Hazırlanıyor

​Türkiye'nin Etki Yatırımı Danışma Kurulu (EYDK) ve Etki Yatırımı Küresel Yönlendirme Grubu (GSG), İstanbul'da her yıl düzenlenen “GSG Liderlik Toplantısı (GLM)" etkinliğine ev sahipliği yaptı ve 50 ülkeden 150 etki yatırımcısı liderini Türk mevkidaşlarıyla bir araya getirdi.

Bu yıl “Etki Ekonomisine Giden Yol: Türkiye'nin Yüzüncü Yılında Küresel Kuzey ve Küresel Güney Arasında Köprü Kurma" başlığıyla gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye'nin son dört yılda etki yatırımı alanında kaydettiği önemli başarılar sergilendi. 

Türkiye'nin etki yatırımı alanındaki ilerlemesiyle ilgili açıklama yapan Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu şunları söyledi: “Temel stratejilerimiz, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda yatırım ekosistemimizi güçlendirmeyi içeriyor. Trilyon dolarlık küresel etki yatırımı piyasası bu strateji için kritik öneme sahip. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde kurucuları arasında yer aldığımız EYDK, daha güçlü bir etki yatırımı ekosistemi yaratarak Türkiye'nin bu alandaki küresel pazar payını artırıyor." 

GSG Başkanı Sir Ronald Cohen, GLM'yi İstanbul'da düzenlemenin önemini doğrulayarak şunları söyledi: “Gelişmekte olan etki yatırımı ekosistemi ve potansiyeli ile Türkiye, kıtalar arasında yaratıcı düşünce kanalı olarak hizmet etmek için ideal bir konumdadır. Ayrıca, ülkenin yüzüncü yılı, GLM'nin dünya çapındaki etki yatırımı hareketinin yararı için Türkiye'nin uzun süredir devam eden geleneğinden faydalanması umuduyla, EYDK'nin yürüttüğü bu harika çalışmayı takdir etmek için de uygun bir zaman." 

Bu düşünceleri detaylandıran EYDK Başkanı Şafak Müderrisgil şunları söyledi: “Türkiye, jeopolitik ve beşeri sermaye avantajı, farklılık yaratan hayırseverlik amaçlı girişimleri, dayanıklı finans sektörü ve girişim şirketleri ortamı ile etki yatırımı için güçlü bir temele sahip. GSG üyesi olan Türkiye, etki yatırımı merkezi ve bölgesel pazara giriş noktası olarak yeni bir statüye yükseliyor."​

Zirveye ana sponsor olarak katılan İstanbul Finans Merkezinin (IFC) CEO'su Ahmet İhsan Erdem, IFC'nin Türkiye'nin en önemli stratejik projelerinden biri olduğunun altını çizerek şunları ekledi: "Uluslararası kuruluşlarla ve ülkelerle iş birliği IFC'yi küresel arenada ön plana çıkaracaktır. IFC, ekonomimizin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ve finansal piyasaların gelişimine önemli katkıda bulunacaktır."
" src=
Etki Yatırımı; Sürdürülebilir Kalkınma; Girişimcilik; SKA