22.02.2023

Türkiye'ye UDY Girişi 2022’de Arttı

​​​Türkiye'ye UDY girişi, 2022'de toplamda 13 milyar ABD dolarına ulaştı. Türkiye, bu performansıyla zorluklara karşı dayanıklı olduğunu bir kez daha kanıtlarken, sağlam ekonomik temellere sahip güvenli bir liman olduğunu da kanıtlamış oldu.

2022 yılı 12 aylık UDY verilerine göre, bu dönemde Türkiye'ye en fazla yatırım yapan ülke İspanya oldu ve 1,6 milyar ABD doları ile listenin başında yer aldı. İkinci sırada 863 milyon ABD doları ile Hollanda yer alırken, üçüncü sırada 737 milyon ABD doları ile İsviçre yer aldı.

Sektörel kırılım incelendiğinde, finans ve sigorta faaliyetlerinin UDY'nin büyük bir kısmını çektiğive toplamda  yüzde 28'lik bir paya sahip olduğu görülüyor. İkinci sırada ise  yüzde 25'lik pay ile toptan/perakende ticaretinin sektörü yer alıyor. İmalat sektörü, toplam UDY akışında yüzde 24'lük payıyla üçüncü sırada bulunuyor.

2022 UDY rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu, pandemi sonrası dünya çapında UDY bakımından ortaya çıkan kırılganlıklara ve risklere rağmen Türkiye'nin 2022 yılında olumlu bir şekilde öne çıktığını belirtti. Dağlıoğlu, "Cumhurbaşkanımızın attığı adımlar ve dünya çapında dalgalanmalara neden olan Ukrayna-Rusya savaşı gibi gelişmelere karşı uygulanan başarılı ekonomi politikaları sayesinde yatırım ortamımız güvenli bir liman olmaya devam etti", ifadelerini kullandı.

Ayrıca, Yatırım Ofisi Başkanı, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'na (UNCTAD) göre küresel UDY akışının 2022 yılının ikinci çeyreğinde önceki çeyreğe göre yüzde 30 azaldığını ve tüm yıl boyunca bir yavaşlama öngörüldüğünü açıkladı. Dağlıoğlu sözlerine şu şekilde devam etti: "Türkiye'ye UDY akışına baktığımızda, önceki yıla göre tüm 2022 yılı için yüzde 2 ile sınırlı olan bir yavaşlama gözlemliyoruz."

Aynı zamanda Dağlıoğlu, Türkiye'de teknoloji girişimciliğine yapılan yatırımların artış trendini sürdürdüğünü ifade etti ve şunları söyledi: “2022 yılında dünya çapında teknoloji yatırımlarında bir düşüş trendi gözlemlense de Türkiye'deki tohum, erken aşama ve ileri seviye teknoloji girişimlerine 2022'nin ilk üç çeyreğinde 208 işlemle toplam 1,5 milyar ABD doları yatırım yapıldı. 61'i ilk kez bir Türk girişimine yatırım yapan 99 farklı uluslararası yatırımcı olduğu düşünüldüğünde, uluslararası yatırımcının Türkiye'ye olan güveninin artmaya devam ettiğini söylemek yanlış olmaz."
" src=
Türkiye; UDY; Uluslararası Doğrudan Yatırım