25.09.2023

Türkiye Yüzyılı Yatırım Resepsiyonları ABD'de Gerçekleştirildi

​Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, 14 Eylül'de T.C. Washington Büyükelçiliği ve AmCham Türkiye iş birliğinde düzenlediği, Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıl dönümünü vurgulayan "Türkiye Yüzyılı Yatırım Resepsiyonları"nın ilk etabını ABD'de gerçekleştirdi.

Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, resepsiyonda yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıl dönümünün, 70 yıldan uzun süredir NATO müttefiki olan Türkiye ile ABD'nin büyüyen ortaklığını güçlendireceğini belirtti.

Büyükelçi Mercan, “Bu resepsiyon, ticaret hacmimizi 100 milyar ABD dolarına çıkarma hedefimiz için temsili bir başlangıç olacaktır." dedi.

Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Bekir Polat etkinlikteki konuşmasında şunları söyledi: “Son 20 yılda Türkiye ekonomisinde Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyoner liderliği ile önemli başarılar elde edildi. Türkiye ekonomisi büyüdükçe yatırımcılara yönelik fırsatlar da artıyor. Cumhuriyetimizin yüzüncü yıl dönümü vesilesiyle ABD'li yatırımcılara yönelik düzenlediğimiz resepsiyonla yatırımcıları Türkiye'ye yatırım yapmaya davet ediyoruz."

ABD'nin Küresel Piyasalardan Sorumlu Ticaret Bakan Yardımcısı Arun Venkataraman konuşmasında şunları söyledi: “İş birliği ve ticaret yoluyla tüm vatandaşlarımız için daha iyi bir dünya yaratmaya yönelik ortak inancımızla, siyaseti ve sınırları aşan bir ortaklık kurmaya devam edelim."

AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Vekili Canan Özsoy, ABD ile Türkiye arasında yıllardır olumlu ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştiğini vurguladı ve şunu söyledi: “Bu ilişkiyi güçlendirmek için her iki ülkenin kamu ve özel kuruluşlarıyla iş birliği yapmaya devam edeceğiz."

ABD'de düzenlenen “Türkiye Yüzyılı Yatırım Resepsiyonları"nın ikinci etabı 25 Eylül'de New York'taki Türkevi'nde gerçekleştirildi. Teması “Türkiye: Sizin Dayanıklı Ortağınız" olan resepsiyon, her iki ülkeden önemli şirket temsilcilerini ve hükümet yetkililerini bir araya getirerek ikili ekonomik ilişkileri ve yatırım fırsatlarını keşfetmeyi sağlayan bir platform sundu.
Resepsiyonda konuşan Türkiye'nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür, Türkiye ekonomisinin, koronavirüs salgını ve doğal afetler başta olmak üzere karşılaştığı çeşitli riskler karşısında istikrarlı büyümeyi sürdüren dayanıklı altyapısına dikkat çekti.

Özgür, Türkiye'nin stratejik coğrafi konumu, gelişmiş ulaşım altyapısı, donanımlı ve vasıflı iş gücü sayesinde çokuluslu şirketler için güçlü bir ortak olması gibi faydalı avantajlarını da vurguladı.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Bekir Polat, Türkiye ve ABD'nin son yıllarda çok daha güçlü bir ekonomik ve ticari ortaklığa dönüşen, uzun bir geçmişe dayanan ticari ilişkisinin altını çizdi. Polat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'li yatırım​cılara yönelik, Türkiye'yi dayanıklı ve hızlı büyüyen bir ekonomi olarak vurguladığı mesajı tekrar etti. 

Polat “Ülkemize 14 milyar ABD dolarının üzerinde yatırım yapmış olan 2.000'den fazla ABD'li şirket, ülkemizi bölgesel bir üretim, ihracat, lojistik, yönetim ve Ar-Ge merkezi olarak kullanmaktadır. Küresel ​tedarik zincirlerinin yeniden kurgulandığı bir dönemde Türk​iye Yüzyılı'na girerken, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, sürdürülebilir kalkınma amaçlarıyla aynı doğrultudaki “Türkiye sizin dayanıklı ortağınız!" sloganımızı hatırlatarak yatırımcıları ülkemizdeki fırsatları değerlendirmeye davet ediyoruz." diye ekledi.​​
" src=
Türkiye Yüzyılı Yatırım Resepsiyonları; ABD; New York; Washington DC