13.06.2023

"Türkiye Yüzyılı Yatırım Resepsiyonları" Londra'da Başladı

​Yatırım Ofisi ev sahipliğinde düzenlenen “Türkiye Yüzyılı Yatırım Resepsiyonu" serisinin ilki, 12 Haziran'da Türkiye'nin Londra Büyükelçiliğinde, İngiltere'den bakanların ve Türk ve İngiliz iş çevrelerinden üyelerin katılımıyla gerçekleşti.
Türkiye'nin yatırım ortamının derinlemesine anlatıldığı resepsiyonda, çeşitli sektörlerden temsilcilerle bire bir görüşmelerin yanı sıra Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş ve Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu tarafından açılış konuşması yapıldı. Resepsiyon konukları arasında Türkiye Varlık Fonu CEO'su ve Yönetim Kurulu Üyesi Arda Ermut ile İngiltere Sanayi ve Ekonomi Güvenlik Bakanı Nusrat Ghani de yer aldı.

Büyükelçi Osman Koray Ertaş, İngiltere ile Türkiye arasındaki ikili ilişkiler üzerine yaptığı konuşmada şunları söyledi: “İngiltere ile ekonomik ve ticari ilişkilerimiz, iş birliğimizin temel dayanaklarını oluşturuyor. Siyasi ilişkilerimizin güçlü gidişatından destek alarak, bu alanlardaki iş birliğimizi daha da pekiştirmeyi hedefliyoruz. Her iki ülkedeki özel sektörler bu çabayı sürdürürken, hükümetimiz de aynı şekilde iş dünyamızı desteklemek için çok sıkı çalışıyor. Bu bağlamda, Yatırım Ofisine Londra'daki çalışmalarından dolayı şükranlarımı sunmak isterim. Bu çalışmalarımızla İngiltere'den Türkiye'ye daha fazla yatırım çekmeye ve ihracatçılarımıza yeni ufuklar açmaya devam edeceğiz."

Resepsiyonda söz alan İngiltere Sanayi ve Ekonomi Güvenlik Bakanı Nusrat Ghani şunları söyledi: “İngiltere ve Türkiye, NATO müttefikleri olmanın yanı sıra güçlü ilişkilere sahip. Hem iyi hem de kötü günlerde ortaklığımız bakidir. İkili ticaretimiz, yalnızca son bir yılda yüzde 30'un üzerinde büyüme ile bugüne kadarki en yüksek seviyeye ulaşmıştır. İngiltere, 2021'de Türkiye'ye yönelik toplam uluslararası doğrudan yatırım girişlerinde yüzde 19'luk bir paya sahip olan en büyük yatırımcı oldu. 2020'de Türk işletmeleri Birleşik Krallık'ta çeyrek milyar sterlinin üzerinde yatırım yaptı. Bunlar yalnızca büyük rakamlar değil, aynı zamanda istihdam yaratmak, üretkenliği artırmak ve büyüme sağlamak için İngiltere'deki insanlar ve işletmeler için olağanüstü fırsatları temsil ediyorlar. 2020'de uluslarımız tarafından imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması (FTA), işletmelerimizin serbest bir şekilde ticaret yapmaya devam etmesini ve ortak tedarik zincirlerimizin korunmasını sağlayarak bu başarının anahtarı oldu. Otomotiv, tekstil, makine ve metal gibi kilit sektörlerde ticaret akışlarımızın birbirini tamamladığı alanları ve ilgili güçlü yönlerimizi desteklemeye devam etmeliyiz. Ayrıca hizmetler ve dijital gibi büyüyen sektörlerde yatırımlarımızı çeşitlendirmeye çalışmalıyız."

Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu, aynı hafta Avrupa'nın en önemli yenilikçi yatırım ve teknoloji girişimi konferanslarından biri olan London Tech Week'i ziyaretinin ardından verilen resepsiyona katıldı.

Resepsiyonla ilgili açıklamalarda bulunan Dağlıoğlu, Türkiye'nin yatırım ortamının Birleşik Krallık ile ekonomik iş birliğine katkısını vurgulayarak Türk girişimcilik ekosistemine ilişkin önemli mesajlar verdi. Dağlıoğlu şunları söyledi: “Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin yüzüncü yılı sebebiyle Londra'da Birleşik Krallık iş dünyasının temsilcileriyle bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bilindiği üzere Birleşik Krallık, Türkiye'nin en yüksek ticaret fazlası verdiği ve her alanda stratejik ortaklıklar kurduğu ülkelerden biridir. Birleşik Krallık, Türkiye'nin en büyük 4. ihracat ve 11. büyük ithalat ortağıdır. 2002'den bu yana Birleşik Krallık'tan uluslararası doğrudan yatırım girişi 13.5 milyar doları aşarken, Türkiye'de yaklaşık 3200 Birleşik Krallık merkezli şirket faaliyet gösteriyor." Dağlıoğlu sözlerine şunları ekledi: “Cumhuriyetimizin Türkiye Yüzyılı olarak adlandırılan ikinci yüzyılına adım atarken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde başta Birleşik Krallık olmak üzere uluslararası yatırımcıları Türkiye'ye çekmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu bağlamda, Türk teknoloji girişimlerinin uluslararası arenadaki başarısını artırmak ve uluslararası yatırımcıları girişimcilik sektörümüze çekmek en önemli önceliklerimizdir. Bugün Yatırım Ofisi, Türkiye ekonomisine değer katan inovasyon odaklı yatırımlara sağladığı destek kapsamında Türkiye'nin girişimcilik ekosisteminden temsilcilerle London Tech Week'e de katıldı."

Bunun yanında, Türkiye Varlık Fonu CEO'su ve Yönetim Kurulu Üyesi Arda Ermut ise İstanbul Finans Merkezi projesine değinerek şunları söyledi: “İstanbul Finans Merkezi; finansal piyasaların, ürün ve hizmetlerin gelişmesine ve yaygınlaşmasına katkı sağlayarak Türkiye'nin uluslararası arenadaki finansal rekabet gücünü artırmak ve İstanbul'u dünyanın önde gelen finans merkezi konumuna getirmek için üzerinde çalıştığımız stratejik yatırım projelerimizden biridir. Bu hedefler doğrultusunda, İstanbul Finans Merkezi, İstanbul'a yatırım yapmak isteyen bireysel ve kurumsal yatırımcılara önemli bir girişimcilik ekosistemi sunmaktadır. Merkez, kamu sektörü ve özel sektörden bankaları, varlık yönetim şirketlerini, aracı kuruluşları, sigorta şirketlerini, profesyonel hizmet sağlayıcıları, Türk ve uluslararası finansal ve düzenleyici kuruluşları bir araya getiriyor. İstanbul Finans Merkezi, sağlam hukuki çerçevesi, dünya standartlarında ve modern teknolojisi ve “akıllı şehir" modeline sahip tesisleri ile 1,5 milyon metrekareyi aşkın iklim ve çevre dostu ofis, perakende satış alanı, kongre merkezi ve 5 yıldızlı otelden oluşuyor."
" src=
Türkiye Yüzyılı; Yatırım Resepsiyonları