28.01.2024

Türkiye’nin Tarihi Dönüm Noktası: Axiom Dörtlüsünün Fırlatılışı Uzayda Çığır Açan Bir Dönemi Başlatıyor

​18 Ocak'ta, Axiom dörtlüsünü taşıyan SpaceX Crew Dragon uzay aracı, Falcon 9 roketinin üzerinde başarıyla fırlatıldı ve Türkiye'nin ilk uzay yolculuğunu başlattı. Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın Milli Uzay Programı kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) yaptığı bu tarihi gö​rev, Türkiye genelinde büyük ilgi gördü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Alper Gezeravcı ile video konferans yaparak, Milli Uzay Programı'nda önemli bir dönüm noktası olan Türkiye'nin ilk insanlı uzay yolculuğunun başarıyla gerçekleşmesini diledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, önemli yolculuğuyla başta çocuklar ve gençler olmak üzere Türk milletine ilham verdiği için Gezeravcı'ya takdirlerini iletti.

Türkiye'nin ilk insanlı uzay yolculuğunun bilimsel önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, yolculuğun ülkenin bilimsel çalışmalarına katkı sağladığını vurguladı. Cumhurbaşkanı ayrıca Türk bilim insanlarının dünya çapında bilimsel literatürü zenginleştirecek bilimsel katkılarla çok önemli bir rol oynayacağı yönündeki iyimserliğini de dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin uzayda teknolojiyi ilerletme ve uluslararası iş birliğini geliştirme konusundaki kararlılığının altını çizerek, şunları söyledi: “Sen ilk astronotumuz oldun ama tabii ki son olmayacaksın. Artık Türkiye de insanlı uzay görevi gerçekleştiren sayılı ülkeler arasında yerini aldı. Bu yolculuğumuz güçlenerek devam edecektir."

Desteğinden dolayı memnuniyetini dile getiren Gezeravcı, bu önemli görevde Türkiye'yi temsil etmenin gururunu yaşadığını ifade etti. Gezeravcı, "Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye Yüzyılı'na adım atarken bu önemli ve anlamlı görevde ülkemi temsil etmenin ve bayrağımızı Uluslararası Uzay İstasyonunda taşımanın gururunu yaşıyorum." dedi.

“Türk Bilim Misyonu" hakkında detaylı bilgi veren Gezeravcı, şöyle konuştu: “2021 yılında uluslararası alanda ortaya koyduğumuz Milli Uzay Programı vizyonumuzdaki hedeflerimizden birini şu an hayata geçiriyoruz. Uluslararası Uzay İstasyonunda 14 gün sürecek Türk Bilim Misyonu kapsamında özenle hazırlanan 13 deney gerçekleştirilecek. Astronomi, tıp, genetik, malzeme bilimi gibi alanlarda bilimsel çalışmalar gerçekleştirilecek. Bu çalışmaların ülkemiz ve bilim insanlarımız için hayırlı olmasını diliyorum."

Dört kişilik mürettebatın, 14 günlük yolculukları boyunca 30'un üzerinde bilimsel çalışma yürütmesi planlanıyor. Gezeravcı, Türkiye'deki üniversiteler ve bilim merkezleri adına astronomi, tıp, genetik ve malzeme bilimi gibi alanlarda 13 araştırmayı bizzat kendisi denetleyecek.
" src=
Alper Gezeravcı; Türk Bilim Misyonu