12.07.2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan Litvanya’daki NATO Zirvesine Katıldı

​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11-12 Temmuz tarihlerinde Litvanya'da düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi 2023'e katılarak birçok dünya lideriyle birebir görüşmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkent Vilnius'a hareket etmeden önce habercilere, Türkiye'nin NATO'nun açık kapı politikasına uzun süredir verdiği destekten bahsetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO üyelerine, savunma ticaretinde Türkiye'ye getirilen kısıtlama ve engelleri yeniden gözden geçirme çağrısında bulundu. Türkiye'nin karada, denizde ve havadaki ileri teknoloji kabiliyetlerinin ittifaka önemli güç ve beceriler sağladığının altını çizdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörle mücadelede daha fazla iş birliği yapılması çağrısında bulunarak, "Terör örgütleri ve bağlantılarıyla ayrım gözetmeksizin mücadele edilmesi şarttır." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vilnius'ta karşılama töreninin ardından zirveye geçmeden önce NATO ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarıyla aile fotoğrafı çektirdi. Zirvede özellikle Karadeniz Girişimi konusunda NATO müttefikleri arasındaki dayanışmanın önemini vurgulayan Erdoğan, “Ankara, krizin çözümüne yönelik çalışmak ve girişimi genişletmek amacıyla Ukrayna ve Rusya ile yakın diyalog içinde olmaya devam edecek. Her zaman söylediğimiz gibi savaşta kazanan, barışta ise kaybeden yoktur. Bölgemizde barış umutlarını canlandırmak istiyoruz." açıklamalarında bulundu.

Zirvenin müttefiklerin savunmasına odaklanılan ilk oturumunda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin toplu savunma ilkesini destekleme ve ittifak dayanışması çerçevesinde sorumluluklarını yerine getirme konusundaki bağlılığını bir kez daha teyit ederek, bunu "ittifakın temelini oluşturan en önemli ilke" olarak nitelendirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin oturum aralarında Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, ABD Başkanı Joe Biden, İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in da aralarında bulunduğu çok sayıda dünya lideriyle ikili görüşmelerde bulundu.

Zirve sırasında NATO-Ukrayna Konseyi oturumuna da katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu oturumda zirvenin başarılı sonuçlarından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, zirvenin ittifakın 74 yıllık tarihi açısından kritik önemine işaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Litvanyalı yetkililere ve Cumhurbaşkanı Gitanas Nausėda'ya da misafirperverliklerinden dolayı teşekkürlerini sundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında NATO üyelerinin dayanışmasına değinerek, 6 Şubat'ta Türkiye'de yaşanan depremde verdikleri destekten dolayı üyelere teşekkür etti ve "50 binin üzerinde vatandaşımızın hayatını kaybettiği bu büyük felakette bize destek veren dostlarımızı her zaman şükranla anacağız." dedi.
" src=
NATO Zirvesi; Türkiye; Recep Tayyip Erdoğan