3.07.2023

İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) 2023 Yılının İlk Yarısında Eşik Seviyesini Aştı

​İstanbul Sanayi Odası ile S&P Global tarafından ortaklaşa yürütülen ankete göre, Türkiye'nin 2023 Haziran ayına ilişkin İmalat Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) 51.5 oldu. Bu durum, PMI endeksinin üst üste 6 aydır 50 eşiğinin üzerinde kaldığını göstererek, üretimdeki devam eden büyümeye ve depremden bu yana süregelen iyileşmeye işaret ediyor.

PMI endeksi, makine ve metal ürünleri, gıda ürünleri, elektronik ve elektrikli ekipmanlar, kimyasal plastik ve kauçuk ürünleri ile tekstil ürünleri dahil olmak üzere 10 sektörden 5'inde 50 eşiğinin üzerinde seyrediyor.

Rapor hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomik Göstergeler ve Anketler Ekonomi Direktörü Andrew Harker, "Haziran ayında imalat üretimi olumlu bir ivme gösterdi ve mal imalat sektörü, talepteki iyileşmenin artmasıyla, bir bütün olarak yılın ilk yarısını genel anlamda olumlu bir pozisyonda tamamladı. Üreticiler ayrıca, yılın ikinci yarısına ilişkin iyimser havanın bir yansıması olarak, istihdam ve satın alma faaliyetlerini artırmaya devam etti." dedi.

S&P Global, on sektörde faaliyet gösteren yaklaşık 800 şirketten oluşan bir panelde satın alma yöneticilerine gönderilen anketlere verilen yanıtlardan İstanbul Sanayi Odası'nın Türkiye PMI endeksini derlemektedir. Anket yanıtları yorumlanmaz, ancak aylık eğilimlere ilişkin değerli içgörüler sunar ve yüksek frekanslı bir gösterge niteliğindedir.
" src=
İmalat; Türkiye; PMI