20.06.2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye 2028 Yılına Kadar 400 Milyar ABD Doları İhracat Yapmayı Hedefliyor

​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Haziran'da düzenlenen Türkiye İhracatçılar Meclisi 30. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin mal ihracatını yüzde 12,9 artırarak 254.2 milyar ABD dolarına yükselttiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevcut küresel ekonomik gerilemeye rağmen, bu yıl sonuna kadar 265 milyar ABD doları, 2024 yılı sonuna kadar 285 milyar ABD doları ve 2028 yılına kadar 400 milyar ABD doları ihracat hedefini önerdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüzde 10 değerinde artışla 114.561'e yükselen Türk ihracatçı firma sayısındaki artışı doğruladı. Konuşmasında Türk ihracatçılarının hayati rolüne de vurgu yaparak şunları söyledi: "İhracatçılarımızın bitmek tükenmek bilmeyen çabaları sayesinde, 'Made in Türkiye' etiketli ürünler artık dünyanın en ücra köşelerinde dahi ulaşıyor ve bu da kalite ve mükemmellik konusundaki kararlılıklarının bir kanıtı."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin büyüme hedeflerine yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve pozitif cari işlemler dengesi yoluyla ulaşma taahhüdünü tekrar ederek Türkiye'nin sağlık turizmi ve lojistik ihracatındaki iddialı hedeflerini bir kez daha vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şunları ekledi: “Sağlık hizmetlerinde küresel bir merkez olma hedefiyle 2 milyon sağlık turistini çekmeyi, bununla birlikte hastane, termal tesis ve diğer sağlık hizmetlerinden 10 milyar ABD doları gelir elde etmeyi hedefliyoruz. Ayrıca, Türkiye'nin ihracat kapasitesini artırma ve küresel ekonomide önemli bir oyuncu olma konumunu pekiştirme kararlılığının bir göstergesi olarak bu yıl lojistik ihracatımızda 40 milyar ABD dolarına ulaşmayı hedefliyoruz."

Ticaret Bakanı Ömer Bolat da etkinlikte bir konuşma yaparak şunları ifade etti: “Pandemiye, savaşlara, ham madde ve enerji krizlerine rağmen ihracatçılarımız dünyanın her köşesinde ülkemize döviz kazandırma konusunda büyük başarı gösterdi. Toplam mal ve hizmet ihracatında 2021'de 287 milyar ABD doları, 2022'de 345 milyar ABD doları değerinde büyük ihracat ekonomisi oluşturduk. Mal ihracatında 265 milyar ABD doları, hizmet ihracatında 120 milyar ABD doları ve toplam ihracatta 385 milyar ABD doları hedeflerimize bu yıl ulaşacağız."

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe de şunları söyledi: “1983'te bir yılda ihraç ettiğimizi şimdi bir haftada ihraç edebiliyoruz. Bütün bunlar kararlılık, istikrar ve dayanıklılık sayesinde başarıldı. İhracatta yükselen, aldığından çok satan, uluslararası ticarette trendleri belirleyen, dünyadaki en büyük ilk 10 ihracatçı arasında yer alan bir Türkiye hayal ettik. Artık bölge lideri, uluslararası platformlarda söz sahibi, oyunun kurallarını belirleyen bir ülkeyiz."
​​
Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende Ford Otosan, Tüpraş, SOCAR Türkiye, Toyota Türkiye, Kibar Dış Ticaret, Vestel Ticaret, Arçelik, TGS Dış Ticaret, Tofaş ve Oyak-Renault'nun da aralarında bulunduğu Türkiye'nin en büyük 10 ihracatçısına da ödüllerini vererek onları onurlandırdı.
" src=
Recep Tayyip Erdoğan; Türkiye İhracatçılar Meclisi; Türkiye